Zó niet grappig.

Gisteren, toen Jill uit haar werk kwam, vroeg ze ons of wij het ook tegen caissières zeggen als ons gevraagd wordt of we de bon willen hebben: ‘nee hoor, ik kan ‘m toch niet inleveren bij de belastingdienst…’

Jills broek zakt zo nu en dan af van dat soort “humor”.

Ik snap haar vol-le-dig.

Ik heb een collega die, nog steeds, al sinds de jaren ’80, als je een goed antwoord geeft, zegt, ‘gefeliciteerd, je gaat door voor de magnetron!’.

Dat is zó niet grappig.

En zó vreselijk achterhaald.

Mijn werkgever heeft wel eens aan een volle tafel met artsen gezegd ‘ik ga even mijn prostaat uitlaten’. Er daalde een oorverdovende stilte neer. Terecht. Zelf was ik het liefst ter plekke opgelost.

Ook erg is: ik ga even kijken of ik nog een jongetje ben. Hoe vaak ik die al niet gehoord heb?

Idem dito als ik vroeger in de horeca fooi kreeg. ‘Voor de kinderwagen’. Kots.

Of als ik vroeg of iemand een glas bij zijn bier wilde. ‘Nee hoor, ik ben met de fles grootgebracht’.

Toen ik in een redelijk chique restaurant werkte was er eens in de zoveel tijd een ontzettende grapjas die wanneer ik de bestelling op kwam nemen een Big Mac bestelde. En dan moet je nog verplicht (glim)lachen ook. Ik had het liefst dan een mep met de menukaart gegeven. Maar dat mag niet van de politie.

Ook heel fout is als je aan iemand vraagt hoe het gaat en dat je dan als antwoord krijgt ‘met slechte mensen gaat het altijd goed’. Houd daarmee op. Geef gewoon antwoord.

Wat te denken van ‘kun je rekenen? Reken er maar niet op’.

Of ‘weet u hoe laat het is’ en dat je dan alleen een ‘ja’ krijgt als antwoord.

‘Wat ik wil drinken? Ehm. Mag ik iets fris?’ ‘Ja hoor, ik zet even het raam open’, is ook zo’n enige.

Vorige week stond ik bij Appie een behoorlijke zak met batterijen in een veel te klein gaatje in het inleverapparaat te proppen. Een man die aan kwam lopen, bemoeide zich ermee. ‘Scheur gewoon die zak af en laat het erin glijden joh’ zei hij. Ik vertelde hem dat ik dan waarschijnlijk op mijn knieën kon om alles op te rapen. ‘Nou daar zou ik geen problemen mee hebben hoor’ was zijn antwoord. Met nog net niet zo’n vieze vette knipoog. Ik had honderd antwoorden kunnen geven, variërend van ‘dat is denk ik lang geleden hè dat iemand voor jou op zijn knieën ging’ tot ‘viespeuk’ maar het enige dat ik zei was ‘haha’. Hij droop af.

Vlam zat mijn en Jills voorbeelden aan te horen en zei toen dat wanneer iemand zeiknat van de regen binnenkomt, hij standaard vraagt ‘ben je met de cabrio?’

Jill en ik zaten hem met open mond aan te kijken.

En het állerergste was nog, dat hij er zelf enorm om moest lachen. Mijn man. De liefde van mijn leven…

62 thoughts on “Zó niet grappig.

 1. Jep herkenbaar. Ik kan er ook niet om lachen. Ik ben een vroege vogel, uitslapen lukt niet echt en de opmerking die ik daarop vaak kreeg was: heb je in je bed gezeken? Of: ben je uitgeslapen? Kun je je bed verkopen.

  Of de opmerking: ga maar huilen, dan krijg je een bontjas. ( Heb ik ook nooit begrepen.) Weet ook niet wanneer je deze opmerking naar iemand toe zou moeten maken.

  De laatste tijd hoor ik vaker als een vrouw zwanger is en iemand vraagt: En wat word het? Dat ze het antwoord geeft: een baby. Joh ik dacht een olifant. Nu vraag ik dus om dat antwoord te vermijden: En weet je al of het een jongetje of meisje is?

  Dat Vlam zelf ook zo’n standaardopmerking heeft en er zelf om moet lachen is toch wel ernstig he? Ik kan het geen humor noemen.

  Wie heeft dit eigenlijk verzonnen?

 2. Mijn man, de liefde van mijn leven heeft veel van dat soort opmerkingen…
  Kun je rekenen kun je schrijven? Reken er maar niet op en schrijf het maar op je buik!
  Idd ik ben met de fles grootgebracht
  Wanneer er visite is en mijn dochter als eerste iets te eten pakt “eerst de gasten dan de kwasten”
  Ipv kip kerrie salade ALTIJD kip herrie salade.
  Ipv serieus zere neus
  Als hij geen zin heeft om ergens heen te gaan gaat hij van 12 uur tot de middag.
  Wanneer iets te kort is is dat “gelukkig maar aan 1 kant”
  En er zijn er nog zoveel meer..
  Toch hou ik van hem 😉

 3. Ja die grapdrang van onze medemens… Ik moest stiekem wel even lachen om die laatste opmerking van Vlam over de cabrio (nog nooit gehoord) en dan vooral jullie reactie daarop 😂

 4. Ja die standaard “grappen”: zó flauw. Maar die cabrio aan het eind kende ik nog niet! Dus ik lachte lachte hardop aan de ontbijttafel en toen wilde Fré dit stukje ook lezen. Zij vertrok geen spier 😉

 5. Grijnzend heb ik je ontboezeming gelezen. Wat kan je dat toch leuk je laptop uitkrijgen 🙂 Om Vlam’s opmerking moest ik hardop lachen, ben je nu boos op me?

 6. Ik ben er ook niet zo van hoor, flauwe grappen. Het ergste vind ik het, als ze gemaakt worden door onbekenden. Mensen die zich op straat, of in de winkel, met je bemoeien en dan denken dat ze grappig zijn. In de ouderenzorg (R’dam) kom je er wel vrij veel tegen. Jouw voorbeeld “met slechte mensen gaat het altijd goed”. Of: “het gaat wel over voordat ik een jongetje word”. Doet me denken aan een vrouwtje die een heleboel van die platte gezegdes had waar ik nog nooit van gehoord had. Ik denk dat ze ze deels zelf had verzonnen. Dat vond ik dan wel weer leuk.

 7. Standaardreacties gebruik ik weinig en mijn omgeving hoor ik ze gelukkig zelden. Ik ben alleen de woorden super en toppertje en held op social media een beetje beu maar ik besef dat ze goed bedoeld zijn.

  Groetjes,

  Dorothé

  (Er zijn wel mensen die standaard groenten zeggen)

 8. Hahaha dat noemen we hier jufvrouw Janny humor. Ik zie er dan altijd een vent met geruitkortemouwenoverhemd bij
  VRESELIJK al zeggen ze nu als ze iets extra geven Voor de rollator ik ga dan net nog niet stompen … Zo stom dit soort humor… bleeeeh

 9. Och deze was ik vergeten Mijn opa zei altijd. Heb je goed gegeten ?Dan kan je lappen kakken. . Duurde heel lang voor ik hem snapte ..als kind 😂😁😂😁😂

 10. Mijn vader ging altijd ” een stukje aan z’n bruine trui breien” (toiletbezoek) of “de lijken in de kist zetten” als hij lege bierflesjes opruimde……zo flauw !!
  Als ik nu iemand zo’n uitspraak hoor doen moet ik wel altijd aan hem denken 🙂
  En die van die cabrio vond ik ook leuk. (sorry :-))

 11. Deze humor wordt wel weer grappig als je, zoals ik, met mensen met een nah (niet aangeboren hersenletsel) werkt die er dan een paar door elkaar husselen. De combinaties die je dan krijgt zijn over het algemeen vrij hilarisch ;-). In alle andere gevallen is het inderdaad nogal irritant.
  Soms betrap ik mezelf op een dergelijk antwoord tegen bijvoorbeeld een cassière. Het floept er soms gewoon uit. Meestal bied ik daarna mijn verontschuldigingen aan de heer of dame in kwestie. Ik weet namelijk ook wel dat ze nogal veel van die flauwekul te horen krijgen.

 12. Die van uitgeslapen en je bed verkopen, heb ik vaak moeten aanhoren toen ik nog naar de middelbare school ging. Steeds door dezelfde die met dezelfde bus ging ’s ochtends (ben wel eens naar een andere bushalte gegaan om die persoon te ontlopen). Mijn moeder gebruikte het rijmpje “ben je boos , pluk een roos, zet hem op je hoed , ben je zo weer goed”. Dat hielp werkelijk niet om van boosheid af te komen. Ik denk dat het met dit soort uitspraken vooral is dat 1x nog leuk / verrassend kan zijn, daarna al snel storend.

 13. Vreselijk zulke grapjes. Hier zeggen ze vaak als je vraagt of ze een glas bij hun flesje bier willen: nee zit toch al glas omheen?
  Heb ook een collega die altijd aan de telefoon zegt: een monumentje ipv momentje.
  Kan ik ook echt niet hebben

 14. Hahahahaha , gelukkig woont ge niet in West-Vlaanderen ! En met Vlam moet ik dringend eens een Belgisch biertje gaan drinken ! 🙂

 15. Tja ik ben de enige niet lees ik hierboven al, maar die van die cabrio had ik dus nog nooit gehoord en dus zat ik net hardop te grinniken hier :)). Ik zie de hele scène voor me, jou en Jill met stomverbaasde hoofden en Vlam in een deuk en vind het net een slapstick. Tis echt een stuk origineler dan al die andere voorbeelden die je geeft. Ik hoop maar dat je me nu niet blokkeert 😉
  Het is doorgaans humor van het niveau kleinekindermopjes (het is wit en als je het opeet ontploft het – boemkool), na 1x ken je ze allemaal. Al vind ik die mopjes dan stiekem wel weer erg grappig, vooral als er kinderen bij zijn die ze nog niet kennen. Kun je nog eens scoren 😉
  ‘Geen dank, doe mij maar een tientje’ was bij mij thuis een van de veel gehoorde, en we gingen meestal niet door voor de magnetron maar voor de koelkast.
  Oh, en die vent bij de Appie valt in een andere categorie hoor. Dat is gewoon een goorlap.

   1. Hahaha! Ik zal het nooooooit meer doen!

    Wat me weer doet denken aan eentje van mijn vader. Als die een vlieg doodmepte zei hij steevast: Die heeft belooft dat ie het nooit meer zal doen!
    En ohja. Als er iemand vroeg Wat is er? en je zei: Niks! Dan was zijn commentaar: Niks? Daar is bij ons vroeger de kat van dood gegaan….

 16. Tijdens de avonddienst in het ziekenhuis vragen wat de patiënt wil drinken en dat er dan áltijd wel iemand zegt “doe mij maar een borreltje”, *zucht*
  We hebben ooit wel eens zo’n lolbroek gefeliciteerd die dit zei en met het feit dat hij de 100.000e in die week was met deze unieke opmerking! Eens wisten we dat die avond die opmerking weer langs zou komen, alvast een ‘oorkonde’ gemaakt en die opgespeld bij de desbetreffende persoon. Kijk, en om dat stomverbaasde gezicht van die man moesten wij nou weer lachen.

  1. Oh ja! Daar heb ik een variatie op. ‘Bent u nuchter?’ ‘Ja, ik heb nog geen druppel op vanmorgen…’.
   Zucht.
   Die oorkonde zou ik wel willen doen, maar ben bang dat het niet gewaardeerd wordt 😉

 17. Ik heb er ook 14 jaar in de winkel opzitten. Inderdaad de flauwste dingen hoor je. Ik zal vast zelf ook wel eens iets dergelijks zeggen, maar probeer het te mijden. Zo flauw

 18. “met verkrachte eenden” in plaats van vereende krachten…die van de cabrio vind ik persoonlijk geweldig,vooral als ik mij er het gezicht van Vlam bij voorstel en – dat bedenk ik er zelf bij – een heerlijk Haags accent.

 19. Één van de redenen waarom ik met mijn schoonvader niet op restaurant wil, altijd van die flauw “plezante” moppen tegen de bediening, ik word er misselijk van. Of klanten die op mijn werk “schatteke” enzo zeggen…grrrr!

 20. Tenenkrommend idd, flauwer dan flauw. Moest wel grinniken om Vlam z’n quote en het feit dat hij het zelf ubergrappig vindt, in combi met jouw gezichtsuitdrukking ernaast: de Liefde van je Leven!

 21. Die van de cabrio hoorde ik voor de 1e keer en vond ik dus wel leuk, de rest is allemaal al zo oud en flauw.
  Ook zo erg: na 1 borrel zeggen ‘doe er nog maar 1, want op 1 been kun je niet lopen’.

 22. De bonnetjesgrap heb ik ook talloze malen gehoord tijdens mijn studententijd.
  Ik had ooit een oom die kon niets anders dan zulke grappen maken. Zó irritant!

 23. Ik vind dit soort opmerkingen ook zo niets, ‘niet ontwikkeld’ denk ik dan (arrogant?), maar nu ze zo bij jou allemaal in een stukje staan, moet ik toch wel glimlachen. Misschien wel meer omdat het weer zo’n leuk stukje is en jij de spijker op de kop slaat, zo herkenbaar. Knap einde van je stukje, mijn mond viel ook open temeer daar het je grote liefde is. Vaak moeten we onszelf toch aan de kant zetten ten faveure van die grote liefde 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s