Pittige temperaturen.

Het was héét daar joh, in Moraira, bizar gewoon. Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt als daar.

We stapten een dikke twee weken geleden uit onze airco-auto en het was alsof iemand me ineens heel stevig vastpakte. Ik kon amper adem halen, zo warm was het. Het zweet gutste binnen één komma één seconde uit elke zweetklier die ik had.

De eigenaresse van het appartement dat we huurden vond het zelfs extreem en had op haar balkon, dat nog aardig wat wind ving, haar tafelventilator gezet, voor extra koelte. De obers op het strand en in een supergaaf restaurantje op de berg (daarover later meer) klaagden. Uit zichzelf. Mensen die daar wonen, die het gewend zouden moeten zijn. Zelfs díé werden gek van de hitte.

Kunt u nagaan…

In Lloret, waar wij de afgelopen jaren onze vakantie hebben gevierd was het ook altijd wel heet. Met gemak zo’n 33 graden in de schaduw. Maar daar was het veel beter vol te houden dan in Moraira. Beter dan thuis zelfs. Ik kan in Nederland nooit goed tegen de warmte. Ik zit nooit in de zon, ik zoek altijd de schaduw op en houd me zeer gedeisd. Wegens ontploffingsgevaar.

Ik had voor we vertrokken wel al gezien dat het aan de Costa Blanca enkel graden warmer was dan aan de Costa Brava, maar dat de gevoelstemperatuur bijna tientallen graden warmer lag, dát had ik even niet voorzien.

In Moraira hebben ze een micro klimaat. Zo tussen bergen en zee in. Het is daar dus ook niet voor niets zo groen. Er bloeien niet voor niets zoveel planten. Dat komt omdat het daar een stuk vochtiger is vergeleken met andere plekken aan diezelfde kust.

Denkt u dat het lukt om vanuit de douche je af te drogen als de luchtvochtigheid daar ongeveer 80% is? Gaat niet. Ik moest gewoon nakend op bed gaan liggen, onder de ventilator om op te drogen. Een handdoek hielp geen ene flikker.

Vlam en ik hebben nog nooit zover van elkaar afgelegen in bed als daar. Nog nooit zo weinig aan elkaar gezeten als tijdens deze vakantie. Niks handjes vasthouden op straat. Niks knuffelen. Als ik al kéék naar hem, dan kreeg ik al een waarschuwende blik.

En heeft u wel eens geprobeerd een BH aan te trekken met die klamme hitte? Ik weet niet hoe u die dingen normaliter aantrekt? Ik hang de cups op mijn rug, maak de haakjes aan de voorkant vast en draai het hele zaakje om. Dat gaat dus niet daar. Draaien is onmogelijk op een natte huid. Vlam moest me dus helpen. En aangezien die alleen jarenlange ervaring heeft met het uitrekken van ondergoed en aantrekken heel andere koek is, was één en ander nogal een gevecht. Ik geef dan ook heel eerlijk toe dat ik als een soort Ma Flodder met regelmaat gewoon maar BH-loos op pad ben gegaan. Alle schaamte voorbij. Alsof iemand me trouwens ook maar een blik waardig keurde met dat paarse hoofd, die bezwete bovenlip en haar dat door rijden met open raam, zon, zee, vochtige hitte en chloor “Alicante” op stond.

Klik voor de vergroting. Als u durft.

47 thoughts on “Pittige temperaturen.

 1. Pff dat klinkt wel héél heet idd. Ik zoek hier ook altijd de schaduw op. Alleen in Griekenland soms ff in de zon, want zwembad bij de hand dan 😉 Bh-loos m’n huis uit heb ik nog nooit gedaan. Maar in zo’n geval van extreme hitte in het buitenland…geef je groot gelijk!

 2. En toch… zie ik een fantastische lach op dat gezicht op die foto…. zo’n mooie… genietende lach…. ondanks al die zweterigheid. 😉

 3. Niets voor mij, die hitte.
  Ik vind het altijd verwonderlijk dat ze in die tropische landen nog zo veel kinderen verwekken 🙂 Zullen wel beter tegen de hitte kunnen dan wij.
  Dat van die BH snap ik helemaal, daarom zal ik het ook niet in m’n hoofd halen te gaan douchen op de sportschool na het sporten (of wat er voor doorgaat). Kom er warmer uit dan ik erin ging.

 4. We are here in the winter and I can’t wait for the summer. However we do have a dry heat most of the time but anything between 35 to 40 is summer temp.

 5. Welkom thuis eerst maar eens dan!

  Hitte.. jakkes, ik krijg de rillingen van je verhaal, ben blij dat ik daar niet was, zou ’t afgezien hebben.

  Maar ja.. nu weer wennen aan het andere ritme, dat is al een klus op zich.

 6. Droge hitte is inderdaad beter,we waren in Burgers Zoo in het regenwoud té erg zo klam.

  Maar zonder bh en met duikpak maakt toch niet uit Kliefje niemand die het ziet 😉

 7. Heb je een geliefde die je ‘Vlam’ noemt en dan is de Costa-warmte een sta-in-de-weg voor aan-mekaar-zitten … ooooo. Maar aan de foto’s te zien bracht het zwembad verkoeling. Welcome home.

 8. Die ventilatortruuk doe ik ook wel eens na een heftige training. Over het algemeen helpt het beste een natte spons oid in je nek en op je kruin om je warmte te reguleren. Je ervaart heel direct verkoeling en ook al helpt het maar even, je hartslag daalt en dan kun je er beter tegen. De zon is niks voor mij.

  Groetjes,

  Dorothé

 9. Ik vraag me af wat dat dan wel niet is “nakend op bed gaan liggen” ? Is dit Nederlands Nederlands ? Heb je moeten bijbetalen voor die warmte of was dat een optie voor dezelfde prijs ?
  Ik mag er niet aan denken zo warm te hebben.

 10. Nu waren het deze zomer ook geen normale temperaturen aan de Costa Blanca hoor. Vrienden die er al jaren wonen hebben nog nooit zo’n hete zomer gehad (en ook nog nooit zo’n natte en koude winter). Klimaatverandering? Neuh!

 11. Vertel mij wat vana 20 juni is het hier 35 tot 42 gr. at zijne blij als het “maar” 35 is. Het ergste is dat e sinds die tijd helemaal geen regen hebben gehad dus alles is doren droog.

 12. Hubbie kan helemaal niet tegen hitte. Tegewoordig is het aan mij ook niet besteed. Ik weet nog dat ik bijna flauw viel in Burgers Bush.
  Het zijn fantastische foto’s! Zo te zien was het een geweldige vakantie. Al had de hitte wel wat minder gemogen.

  Liefs Joanne

 13. Dus nu is het uitrusten en bijslapen geblazen. Ik hou ook niet van temperaturen als ze boven de 25 uitkomen. Overdag zoek ik dan ook een koele steen op . Aan mij niet besteed. Op vakantie moet wel de zon schijnen want t is toch wel leuk om met herinneringen en een kleurtje terug thuis te komen. Dat is ons dan ook gelukt na 6 dagen Honfleur, Frankrijk.

 14. Haha heerlijk geschreven weer! Ik weet wat je bedoeld met die hitte. Houd er totaal niet van en als het even kan vermijd ik die plekken. Jimmy kan er ook niet tegen, terwijl hij is opgegroeid in bijna 40 graden. In Ghana douchte ik mezelf elke avond (lees: met een schep water uit een emmer halen en over me heen gooien), maar echt veel hielp dat niet. Zodra ik weer naar buiten liep was ik weer kleddernat van het zweet. Vreselijk.

 15. Het was bij ons ook goor heet, Mateo gaat volgend jaar naar Zweden een tornooi voetballen in ons verlof, zie dat precies wel zitten Zweden 🙂

 16. Ik heb nog nooit geprobeerd een BH aan te trekken met klamme hitte. In elke andere situatie ook niet, eigenlijk. Mocht daar ooit verandering in komen, dan kom ik geheid bij jou te rade.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s