Een hele nieuwe weg ingeslagen.

Vlam is sinds mei bezig met iets nieuws wat betreft zijn werk. Dankzij een lening van zijn moeder kon hij uit die K*&%$ bouw stappen. Die er voor heeft gezorgd dat hij meerdere nek- en rughernia’s heeft doorlopen, vernauwing heeft aan de wervels in zijn nek, beiderzijds een carpaal tunnelsyndroom heeft en twee versleten knieën. Oh, en niet te vergeten een compleet lamgeslagen geest.

Het was even zoeken naar wat hij wilde met de rest van zijn werkende leven. Het begon met het maken van houten meubels. Maar daar bleken al genoeg bedrijven mee bezig te zijn.

Next.

Toen kwam hij uit op epoxy. En ze (de broer van Vlam doet ook mee in het verhaal) gingen er enthousiast mee aan de slag. Experimenteerden er lustig op los. Van lampjes tot tafels. Ik heb van alles voorbij zien komen.

Totdat Vlam op het idee kwam om er grafzerken mee te maken. En gedenkstenen. Blijkbaar worden die van dat materiaal nog niet gemaakt in Nederland. Raar eigenlijk, want wat is er nou fijner dan een gepersonaliseerde steen op het graf of in de urnenmuur van degene van wie je houdt? Voor hem of haar wil je toch iets dat past bij wie zhij was?

Stel je nou voor dat ik kom te overlijden. En ik kom te liggen in een graf met zo’n saaie marmeren plaat? Dertien in een dozijn. Met -doe eens gek- een engeltje of een olijftakje. Dat past toch helemaal niet bij iemand zoals ik? Het is toch hartstikke “leuk” als er op mij een mooie steen wordt geplaatst in felle kleurtjes? Of dat mijn lievelingshakken mee gegoten kunnen worden? Of mijn lippenstiften? Hier rust Klief. Ze was lief en schoenenobsessief.

Of wat nou als je kind komt te overlijden? Een afschuwelijk onderwerp, maar helaas gebeurt het maar al te vaak… Voor hem of haar wil je toch een prachtig monumentje? Maar hoe dikwijls lees je niet in de krant dat er mensen met hun fikken aan die grafjes komen? Dingen meenemen die ouders zo liefdevol erop geplaatst hebben? Of het vernielen, ook zoiets walgelijks. Giet je het lievelingsautootje van je zoontje in epoxy en wordt de steen verankerd in de grond, dan is het veilig voor onverlaten.

Alles kan in epoxy gegoten worden en het blijft tig jaar goed. Het ziet er járen later nog steeds zo uit zoals als op de eerste dag. Je kunt echt alle kanten op met dat spul. Rozenblaadjes, bloemen, schelpen, fruit, geld, boeken, knuffeltjes. Maakt niet uit. Noem het en het kan. Door de epoxy wordt dat wat je mee giet namelijk zonder zuurstof ingesloten. En als de steen af is, komt er nog een speciale laklaag overheen die uv-werend en krasbestendig is.

Ik snap heel erg goed dat er heel veel mensen zijn die moeite hebben met dit onderwerp. In Nederland zijn we nou eenmaal best wel conservatief als het de dood betreft. Maar de dood hoort net zo goed bij het leven, als een geboorte. Hoe je het ook wendt of keert. En hoe belangrijk is het dat de nabestaanden een plek hebben die troost biedt? Waar ze naartoe kunnen om te herdenken en rouwen? Tegenwoordig kan alles aangepast worden aan je eigen smaak, van kastjes tot kleding. Je kunt online je eigen schoenen ontwerpen. Je boeken. Sieraden. Dus waarom dit dan niet?

Vroeger bouwde Vlam van die afschuwelijke stalen IKEA-achtige panden. Hij heeft Nederland er niet mooier op gemaakt. En nu maakt hij dit! Ik vind het prachtig en ben erg trots op hem. En ik hoop u ook.

Onderstaande voorbeelden zijn proefstukken, niet op maat en niet ideaal gefotografeerd. Daarvan zijn wij ons terdege bewust. In het echt zijn ze velen malen mooier, heel transparant en met veel diepte erin. Geloof mij maar.

Vlam heeft zijn grafzerken bij de octrooiraad aangevraagd en het product is “patent pending”.

We hebben nog geen website. Wilt u informatie dan kunt u mij uw gegevens mailen. Mijn man neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Alle vragen staan vrij. Schroom niet.

Oh. En u zou ons een enorm plezier doen als u dit bericht zou willen delen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Vlam’s vader in de zee. Zoals zijn rouwkaart ook was. SchoRo had die zelf ontworpen.
Oud eikenhout in paarse epoxy met glinstertjes erin.
De nacht. Met een goudkleurige volle maan.
Rozenblaadjes.

74 thoughts on “Een hele nieuwe weg ingeslagen.

 1. Stevige maandagochtend kost,maar het is wel mooi en creatief. Daar houd ik wel van. Heel veel succes voor Vlam!

 2. Wauw! Wat een goed idee. Ik ken dit ‘spul’ helemaal niet. Wat een uitkomst zeg. Komt op mijn Monutawensenlijst te staan. Veel succes voor Vlam! Hoop echt dat het heel goed gaat lopen.

 3. Allereerst wens ik Vlam heel veel succes met zijn bedrijf! Het is toch heel mooi om zo persoonlijk iemand te kunnen gedenken.

  1. Ik vind het zelf niet macaber. Waarom zou het niet wat minder conservatief mogen en meer gepersonaliseerd? In Zuid Europa doen ze dat wat meer en ik vind het prachtig.

   1. Mij lijkt het geweldig zelfs!! Maar kan mij voorstellen voor de oudere generatie dat ze het wat lastig vinden..
    Mij lijkt dit echt top.. volop kleuren op een graf, dan doe je de mensen die je verloren hebt alleen maar meer eer toekomen !

    1. Klopt, maar die hebben al bedrijven zat die aan hun voorwaarden kunnen voldoen toch?
     Ik zie soms dingen met regenbogen en vlinders en harten en vind het te gek.

     1. Oh god ja.. er mag echt wel eens een frisse wind door zo’n begraafplaatsen. Denk dat het ook veel leuker is om naar zo’n graf toe te gaan.. je krijgt er meteen ook een glimlach van

 4. Mijn vriendin Ellen Boswijk maakte persoonlijke grafmonumenten van glas (bv de steen van Annie M.G. Schmidt). Erg mooi, dit doet me eraan denken. Veel succes met de nieuwe bizznizz!

 5. Mooi!! Maar voor mij geen steen of gedenkplaat. Later (veel later hoop ik) als ik dood ben, rook ik nog 1 keer flink en daarna wordt mijn as uitgestrooid op een lekker zonnig plekje in mijn tuin.

 6. Ik vind het mooi! Je kunt op deze manier iets heel persoonlijks van je graf maken. Nu zal ik zelf gecremeerd worden maar misschien is het tegen die tijd (ben nl voornemens het moment nog een poosje op te schorten) wel mogelijk om mijn as in epoxy te gieten en een leuk ding te maken zodat ik ook in het trappenhuis, boven de eettafel of op de schouw kan hangen. Het ziet er leuk uit en het is veilig. De kans dat je opgezogen wordt met de stofzuiger omdat iemand je urn op de grond plettert wordt ineens een stuk kleiner als je in epoxy gegoten bent…..

   1. Of hangertjes, voor aan een ketting, met een klein beetje as. Een vriendin van me had die toen haar vader overleed laten maken door iemand die ze kende. Volgens mij ook iets epoxy-achtigs. Elke hanger werd anders, zowel van vorm als kleur.

 7. Goed idee ! Er gaat van alles door me heen zoals : als de duvel een website bouwen, aanbieden bij begrafenisondernemers, bovenop dat patent blijven zitten. Leuk om mee bezig te zijn 🙂

 8. Wat ontzettend mooi en heel goed bedacht., Had ik inderdaad mijn zoon laten begraven, dan had ik dit prachtig gevonden op zijn graf. Het klopt helaas inderdaad, al die dingetjes die je bij je kind wil leggen, maar die dan veilig daar kunnen liggen, zonder dat ze gestolen worden, of vernield. Misschien wel mede daarom heb ik voor crematie gekozen en staat zijn urn boven in zijn kamer, in een soort van glazen kastje met om die urn een aantal dingen die echt bij hem hoorden,

  Wat heerlijk voor Vlam en jou, deze nieuwe kansen, wat een prachtidee!
  Liefs!

   1. Ik vind het ook heel erg mooi geworden, hij staat ook boven, zodat alleen Oudste en ik er kunnen komen, anderen mogen het alleen op uitnodiging bekijken. De bedoeling was dat ik zijn as zou uitstrooien, maar nu na bijna 3 jaar staat hij nog steeds gewoon boven. Er is zo ‘gesold’ met hem in al die jaren, ik gun hem nu zijn rust… gewoon boven…in zijn kamertje..

 9. Op Rustoord in Nijmegen staan veel aparte grafstenen ook doorzichtige. Waar ze van gemaakt zijn weet ik niet. Daar laten ze alles trouwens mooi liggen op de graven.

  Mooi dat Vlam een nieuw bedrijf begint hiermee. En slim om dat te plaatsen na je megahit van 2 dagen geleden. Toch is delen van dit artikel niet handig omdat evt. klanten dan ook gelijk jou humorstukjes meekrijgen. Ik wacht even tot er een nette website en FB pagina is dat voelt gepaster.

  Groetjes,

  Dorothé

 10. Een mooi product.. ik ga voor een volledig zwarte variant 😉 Ik ga hier zeker eens mensen over vertellen. Het is prachtig. Snel die website in de lucht knallen en gaan.

  Love As Alwyas
  Di Mario

 11. Wat een mooi idee. Heel persoonlijk. De dood komt nu eenmaal voor eenieder en op deze manier blijft er een mooie herinnering over de mens die ooit leefde.

 12. Wat een goed idee!
  Ik kreeg een rekening van 850!! Euro
  Voor de koperen letters van mijn moeders naam op het graf.
  Succes met de mooie onderneming!

 13. Wat een mooi idee om een grafmonument zo persoonlijk te kunnen maken .Als ik terugdenk aan die zielige grijze steentjes van mijn familie met weinig tekst een naam en datum meer niet .Al kwam dat eerlijk gezegd ook door veel te lage verzekeringen helaas .Dan is dit toch heel wat mooier .Ik wens Vlam heel veel succes hiermee.
  Elisabeth

 14. Mijn partner giet (al jarenlang) haarlokjes van gestorven huisdieren, eerste schoentjes of melktandjes van kinderen en andere bijzondere dingen die mensen graag voor “eeuwig” willen bewaren in epoxy-hars! Het is mooi materiaal om mee te werken! Veel succes!

 15. Prachtig idee, volgens mij zijn de creatieve mogelijkheden hiermee eindeloos. En wat fijn dat er een nieuw pad is gevonden door Vlam. Beter voor lijf en humeur lijkt me zo 😉

  Ik kan helaas op de vorige blogjes niet meer reageren (ik loop weer eens achter, veel te druk met Wordfeuden en zo :)) maar pffff wat kunnen mensen soms slecht lezen. Beetje mosterd na de maaltijd (pun intended :)) dit schrijfsel van mij, maar hier mijn mening: uit eten doen we niet vaak, wegens erg duur. Maar voor mij eigenlijk nog belangrijker: de manier waarop je ontvangen en behandeld wordt. Als die niet fijn is kan het nóg zo goedkoop zijn maar dan eet ik daar niet met plezier.
  Laat je niet kisten hoor, tis jouw blog.

  En mag ik ook nog even zeggen dat ik enorm van je humor hou? “Hier rust Klief. Ze was lief en schoenenobsessief.” Ik lig naast de bank nu 😂😂😂

 16. Succes met de nieuwe business. Misschien dat ik mijn crematie laat omgooien naar begraven… En anders maar een mooi epoxy urntje met mijn duikfles, mijn hardloopschoenen en mijn jachtgeweer erin gegoten… 😉

 17. Oh ik vind het echt wel prachtig…..ik zal eens overleggen met mn moedertje op er zoiets nog bij kan op de roze grafzerk van mn vader….

 18. Prachtig, het is een product met zoveel mogelijkheden. Wij gebruiken het ook in ons bedrijf, we hebben een sign company. Hier wordt voor grafstenen (die maken we ook) veel gebruik gemaakt van Corian. NL kent dat bijna alleen voor aanrechtbladen, maar ook hier kun je veel kanten mee op. Heel veel succes!

 19. Succes voor Vlam, ’t zou mooi zijn als hij en zijn broer alles wat ze zakelijk willen voor elkaar krijgen.
  Zelf hoef ik t.z.t. geen steen of anderszins, cremeren en uitstrooien lijken me een goed einde. Er wordt toch bijna niet naar een graf omgekeken en dan verplicht je de nabestaanden maar. Maar voor wie toch wil, kan Vlams idee een goed alternatief zijn voor de reeds bekende grafmonumenten/-stenen.
  Jij bent er ook druk mee, of lees ik dat verkeerd?

 20. Wat fijn dat hij zo’n gat in de markt heeft gevonden. Begraven/cremeren wordt steeds persoonlijker inderdaad, hij kan daar met dit product een mooie bijdrage aan leveren. Ik wens hem heel veel succes ermee en ik hoop dat het goed van de grond gaat komen.

 21. Een gouden idee, zo kun je helemaal afstemmen wat je zelf wilt plaatsen.
  Denk dat er wel belangstelling voor is. Hans

 22. Mooi idee van vlam.
  Onze zoon heeft jaren geleden voor iemand van FB, een grafsteen vanuit Curaçao
  meegenomen. .
  Ook van epoxy.
  Ik ken het dus
  Deze zijn echt mooi
  Vlam veel succes

 23. Tussen al dit kritiekloos applaus even een kanttekening: dus over de rug van de horeca ben je nu grafzerken van je man aan het pluggen? Très chique!

  1. Wat een gelul Annabel, ik schrijf al jaren bijna elke dag hier dus vandaag ook. Ik geloof niet dat je de knipoog gezien hebt? Omdat gisteren een goeie dag was qua aantallen, moet ik nu maar een paar dagen niet schrijven of zo? Zou dat in jouw ogen wel gepast zijn? En wat nou over de rug van de horeca? Sorry hoor. Wat een vreemd commentaar.

   1. Beste Klief, wat is er aan de hand? Kort lontje, dun laagje beschaving of gewoon toch niet die leuke gekke meid die je graag wilt zijn? Van kritiek kun je ook groeien in plaats van je aangevallen voelen. Beetje jammer dit. Liefs, A.

    1. Ehm, A? Kruip jij even snel terug onder je steen, trollekind. Je weet dondersgoed dat je geen ‘groeizame feedback’ gaf maar er op uit bent om even lekker te jennen. Nou, je hebt je aandacht gehad. Bye Felicia!
     DO NOT FEED THE TROLL

 24. Wens Vlam veel succes met zijn nieuwe werk! En ik heb ook nog een aardige tekst voor hem voor op zijn eigen graf: “Hier rust Vlam van Ame……, Onder de grond geen kwaaie jongen.”

 25. Jee wat een mogelijkheden met dat spul. Daar kun je mooi iets heel persoonlijks mee (laten) maken. Ik hoop dat het een groot succes gaat worden.
  Mag al dat kleurige en andere formaten op de begraafplaatsen? Ik zie de bible belt al stuiteren.;-)

 26. Ik ben fan van het eerste uur…en voor de familie betweters het leven is zoveel mooier zonder kritiek of modder gooien…..

 27. De nacht met gouden maan is prachtig. Nog nooit echt over nagedacht, maar misschien wil ik wel zoiets als ik er niet meer ben. Ik ben benieuwd naar de website.

 28. Wat een top idee! Heel mooi en origineel. Hopelijk komt de website snel.
  Mij mogen ze trouwens verbranden en er zijn strikte instructies alwaar het poeder wat rest te verstrooien. Hopelijk waait het niet hard op de dag dat mijn lieven mij achterlaten zodat fracties van mijn resten knarsend eindigen tussen tanden 😜 Dust to dust en verder geen gedoe.
  Succes en veel inspiratieplezier voir Vlam! X

 29. Ook hiervoor kruip ik even onder m’n lurksteen vandaan. Ga jij maar fijn door met “het ijzer smeden als ’t heet is”.♥
  ***Ik wens Vlam&Bro een creatieve en lonende klim op deze-hele-nieuwe-ingeslagen-weg***

 30. Toppertje!! Goed dat hij meteen patent erop heeft aangevraagd want t duurt ff.
  Het is idd ook niet mijn favoriete onderwerp en denk ook liever aan de aankomende geboorte van m’n kleindochter.
  Heel veel succes voor Vlam en z’n broer maar vooral heel veel plezier erin.
  Liefs Brigitte

 31. En zoals altijd is er wel iemand die je af wil zei…! Helaas! Wie jou een beetje kent van je blogs weet echt wel dat je geen MISbruik maakt van je populairiteit/topblog.
  En over deze blog: ook ik als 55-jarige stond even te twijfelen of ik dit mooi vind maar ik kan me hier heel wat bij voorstellen….zolang het geen kermisachtig iets wordt. Maar dat verwacht ik ook niet.
  Vlam&Bro (klinkt wel leuk) wens ik veel succes en ik hoop straks via jouw blog een link te vinden. Komt hij ook in Zweden leveren?liefs

Reacties zijn gesloten.