Klagen mag, maar gedraag je een beetje ja.

Heel soms hebben wij hier een fles wijn die “kurk” heeft. Je trekt ‘m open en de natte keldergeur komt je dan al tegemoet. Wat ik dan doe is de fles weer afsluiten en hem terugbrengen naar de winkel waar hij vandaan kwam. Ik leg rustig uit aan de servicebalie wat het probleem is. En ik krijg altijd zonder onbegrijpende blik of een discussie, maar wel met excuus, keurig netjes mijn geld terug. Of dat nou bij Albert Heijn, Gall & Gall of Hanos is; er is nooit een probleem.

Ik heb ook wel eens een Tucje gehad met zo’n metallic vlieg erin meegebakken. Smerig natuurlijk, maar geen drama. Vliegen komen nou eenmaal daar waar voedsel is en ik kan me voorstellen dat op de miljoenen crackertjes die er elke dag gemaakt worden, wel eens wat fout kan gaan. Ik heb er een fotootje van gemaakt en gemaild naar Lu dat ik paprikasmaak prefereerde boven bromvlieg. Lu bood haar oprechte excuses aan en ik kreeg per post een doos Tucjes toegestuurd.

Idem dito wat betreft de meelworm in mijn muesli van Zonnatura. Foto per mail, productnummer erbij en klaar. Die muesli heeft me twee euro gekost en zij stuurden me een Iris cheque ter waarde van vijf euro op.

De Bijenkorf heeft wel eens een antidiefstal magneet aan een overhemd van Vlam laten zitten. Shit als je daar pas thuis achterkomt. Maar na mijn mail kreeg ik binnen enkele minuten antwoord. ‘Kom maar terugbrengen, wij vergoeden de kilometers en het parkeergeld. Sorry, sorry, sorry’.

Sinds enkele maanden bestel ik een groot gedeelte van onze boodschappen via Picnic. Zálig. Via de foon mijn bestelling plaatsen en betalen en een superaardige sjouwert komt een dag later hijgend en puffend máár ook met een grote grijns mijn boodschappen vijf trappen op dragen. Ik heb in de afgelopen zes bestellingen twee keer gehad dat er iets niet helemaal top was. Snotterige basilicum en een paprika die beschimmeld was. Ik stuur ze dan een bericht incluis foto via Messenger en serieus waar: binnen enkele minuten heb je een reply. ‘Onze oprechte excuses. We hebben het geld teruggestort op je rekening en bij je volgende bestelling ontvang je van ons een gratis product’.

Hebben sommige mensen wel eens gehoord van het Oud Hollandsche gezegde “waar gehakt wordt, vallen spaanders?”

Nee?

Google het eens.

Nou ja: lang verhaal kort > ik word echt verschrikkelijk moe van een nieuwe trend op social media. Dat moderne schandpalen. Openbaar zeiken bij een bedrijf en dan er een zogenaamd lollig verhaal van maken. Een heel epos is het soms. Een enorm toneelstuk met drieënvijftig aktes. Bij voorkeur ook nog eens bomvol stijl, taal- en schrijffouten.

Kap daarmee mensen!

Mail of PB (met de P van Privé) of bel het betreffende bedrijf en leg kort en bondig uit waarom je niet tevreden bent en stel een oplossing voor.

Niemand zit te wachten op deze flauwekul.

Klein stukje van het geheel. De lap tekst was zó enorm, paste niet eens in mijn beeld 😉 NB: dit is één voorbeeld van tig.

 

51 thoughts on “Klagen mag, maar gedraag je een beetje ja.

  1. Dat kon ik nergens terugvinden want heel NL viel er over geloof ik. Voornamelijk negatieve reacties. Denigrerende opmerkingen over huisvrouwen en ga haken of zo. Ook weer niet nodig.

 1. Ja wat een verhaal .
  En zoals ze er vaak bij schrijven ” lekker kort ook”
  Maar ik deed het ook een keer. Toen Reaal wel heel lang op ons geld bleef zitten. Heeft wel geholpen die keer..
  Maar een zeik verhaal over een touwtje Pffff ..

 2. Zulke verhalen sla ik gewoon over. Wie werkt, maakt fouten, toch?
  Dat van die schrijf- en taalfouten……. Vreselijk, hoe sommigen onze taal zowel mondeling als schriftelijk verkrachten. Er iets van zeggen heeft geen zin, want ze hebben het zelf niet eens door. ’t Is een geheel andere discussie, maar ik heb niet de indruk dat de taalvaardigheid van de Nederlanders er op vooruit gaat. En nee, dan bedoel ik niet dat dit komt door de Nieuwe Nederlanders.
  Fijne dag!

 3. Ha Klief , ik herken dat als je iets netjes vertelt en uitlegt , krijg je meestal een positieve reactie ,
  En verlenen ze service .

 4. Als een probleem netjes opgelost wordt, dan bedank ik de firma in kwestie en hou ik er doorgaans een goede indruk aan over. Als het echter, ondanks talloze telefoontjes en mails, nog steeds niet opgelost wordt dan begint het bij mij wel te kriebelen. Ik heb al een paar keer iets geschreven op mijn blog over zo’n toestanden, maar dat is natuurlijk anoniem. De stap naar Facebook en het echt publiekelijk doen, vind ik te groot.

 5. We willen leven in een perfecte wereld en we zijn zelf ook echt allemaal perfect, doen nooit iets doms of verkeerd.
  In een reële wereld is het nog altijd zo dat waar mensen werken, fouten worden gemaakt.
  Punt.
  Azijnzeikerds, zo noem ik ze.

 6. Ik heb me hier helaas ook wel schuldig aan gemaakt, maar dat doe ik alleen als ik er niet doorkom bij een bedrijf met mijn klacht. Bij het bedrijf waar wij onze toenmalige woekerpolis hadden,kwam ik er gewoon niet doorheen, ondanks mailen, vellen en schrijven. Ik werd gewoon genegeerd. Na ze publiekelijk aan de kaak te stellen kreeg ik per omgaande reacties.
  Dus soms is het gewoon effectiever. En het ging om nogal wat geld dus de wanhoop en woede was groot.
  Die reactie aan Postnl heb ik ook voorbij zien komen en vond ik nogal wonderlijk. Vooral door dat touwtje in de brievenbus.
  Bij mij heeft de post wel eens een pakje achtergelaten in een fietstas, terwijl ik gewoon op de bank zat met bezoek, dat na thuiskomst mijn pakje in haar tas aantrof. 😂

 7. Groot gelijk, beleefd je mening zeggen levert oneindig veel op (maar wel sneller in Nederland hebben we al gemerkt).
  Ik schreef een tijdje geleden ook een blog over mensen die hun (soms ook ongegronde klachten) in de krant smijten, met de hoop dat het dan instant opgelost wordt…ergerlijk!!!

 8. Ik ben het helemaal met je eens. Beperk je tot het bedrijf waar volgens jou de fout ligt en los het op.
  Het lijkt of een groep mensen er op gebrand is om elkaar publiekelijk af te maken. En alles onder het mom van “we leven in een vrij land dus ik mag dat zeggen”. Persoonlijk vind ik dat je alles mag denken, maar dat alles zeggen niet nodig is.
  Ik hoorde laatst iemand zeggen: “Vrijheid van meningsuiting is iets anders dan vrijheid om te beledigen en vernederen”. Dat vond ik wel een mooie zin.
  Ik wens alle lezers een fijne dag en hoop dat de storm van vandaag ieders onvrede mee neemt 💨 (of het laat regenen op de hoofden van de zeikerds 😂)

 9. Azijnpissers..ik word er zo moe van. Net wat je zegt waar gehakt wordt vallen spaanders. En ik moet ook zeggen, vaak 1 mailtje, telefoontje of wat dan ook naar het bedrijf en je krijgt het al weer vergoed. Maar sommige mensen maken er een sport van om te zeuren. ik ken ook zo iemand. Die sleept overal iets uit..vreselijk types vind ik dat.

 10. Ik heb mij ook zo geërgerd aan dat gedoe van het touwtje door de brievenbus. Maar verder wil ik je bedanken: ik ben op dieet en kreeg net heel veel zin om iets te eten. Dat is nu over. 😉

 11. Hhahaha, ja die mevrouw zal inmiddels spijt hebben als haren op haar hoofd dat ze het op die manier gedaan heeft. Ik geef je helemaal gelijk, het is een verschrikkelijk irritante nieuwe trend waarvan ik denk dat mensen het alleen maar doen om even een paar moments of fame te hebben omdat zij wel eens eventjes een probleem aan de kaak gesteld hebben. Zou Post NL er al op gereageerd hebben? In dit geval wordt de mevrouw volledig te kakken gezet maar in andere gevallen wordt het bedrijf volledig afgefikt. Laatst viel ik in een epistel van iemand die aan het zeiken was over nachtvluchten van haar ouders bij een reisbureau. De reacties van ál die mensen, echt vreselijk, het reisbureau bleef steeds keurig netjes en legde een en ander steeds uit maar dan kwam er daarna weer een hele meningendiarree op gang. Hopeloos…

 12. Doet me denken aan die programma’s die er vroeger waren en waar dan zo’n misstand met zogenaamd grappige sketches op TV werd gebracht (was nog met Sylvia Millekamp). Ik vond dat ook nooit leuk en enorm uit z’n verband getrokken. Ik ben er altijd erg terughoudend in en als ik een probleem heb meld ik me bij het bedrijf. FB heb ik trouwens toch al vaarwel gezegd. Ik ben wat social media betreft alleen nog actief op Twitter.

 13. Een beleefde email (of privé-bericht) werkt bijna altijd: hoe zou je zelf zijn moest je een zeikerd per brief/email/telefoon moeten helpen die niet ophoudt met (onbeschoft) klagen? En bovendien zijn de mensen die je te woord staan via de helpdesk niet degenen verantwoordelijk voor het probleem en verdienen zij niet uitgekafferd te worden.

  Terzijde, met het risico nu zelf een kleine zeikerd te zijn: in België is bij hele grote bedrijven de klantenservice niet altijd even goed: je vindt met moeite een emailadres om iets te laten weten, je krijgt twee weken later een brief om te zeggen dat ze je opmerking ontvangen hebben, twee weken later krijg je een email terug, en zo begin je aan een over-en-weer… Het lijkt ons soms dat Nederlandse bedrijven al wat verder staan in klantvriendelijkheid.

  Wat de bezorgers van PostNL betreft: die ene bestelling van een (dure) regenjas heeft me grijze haren bezorgd, met 5 leverpogingen en adres niet gevonden, maar als je weet dat de bezorgers vaak onder-onder-onderaannemers zijn die 100 pakjes op een dag moeten afleveren en zo ongeveer 30 seconden de tijd hebben om een brievenbus te vinden en daar iets in te rammen, dan begrijp je al wat beter hoe zo’n dingen kunnen gebeuren. Misschien verwachten we te veel van de bedrijven: te goedkope of gratis leveringen zorgen misschien voor zo’n stresserende bezorgtoestanden. In plaats van een prijzenrace-to-the-bottom betaal ik dan wel liever een paar euro om mijn bestelling zeker en op deftige wijze ter plaatse te krijgen.

  1. Helemaal met je eens, heel veel mensen bestellen veel dingen via internet, maar staan er dan vaak niet bij stil dat je wel thuis moet zijn als zon bestelling gebracht word. Als ik al iets bestel via internet, kijk ik eerst of ik wel de mogelijkheid heb om op het moment van levering thuis te zijn of iemand kan regelen om het in ontvangst te nemen of dat ik het kan laten afleveren op een ophaalpunt zodat ik het op een moment dat het mij uitkomt af kan halen. Een collega van mij kreeg laatst een koerier aan de deur die een pakketje voor 4 huizenblokken verder op had, verder had hij niemand thuis aangetroffen , maar dit ging mijn collega ook te ver , hoe sneu ze het ook voor de koerier vond, dat hij de volgende nog een keer het pakketje moest proberen af te leveren.

 14. Toevallig onlangs met Dr. Oetker gebeld omdat er iets mis was met de verpakking van hun (overigens heerlijke) cheesecake. Een paar dagen later kreeg ik een waar verrassingspakket als goedmakertje. Zat echt belachelijk veel in, ik kan het iedereen aanraden om te gaan klagen bij Dr. Oetker :-)).

 15. Kan me er wel iets bij voorstellen. Er zijn veel bedrijven waar de klantenservice goed zijn best doet om alle verantwoordelijkheid te ontlopen. Andere die heel begripvol zijn, maar waar het product slecht blijft.

  Sinds het begin van dit schooljaar gooi ik elke keer dat ik met de trein ben een tweet de wereld in of ik de aansluiting heb gehaald. Dat is na vanochtend 4 van de 12 keer gelukt. In het verleden heb ik met de klantenservice van zowel Syntus als NS meerdere aanvaringen gehad, ik ben voorbij de diplomatie. Als ik 2 van de 3 keer mijn trein mis bij het overstappen, dan heb ik niets aan een meelevende klantenservicemedewerker, ik wil gewoon op tijd op mijn werk komen.

  Krijg wel bijna elke keer dat ik tweet een reactie, blijkbaar hebben ze tijd om daar snel op te reageren. Maar goed materiaal, inlevende conducteurs en machinisten, goede dienstregeling, vergeet het maar. Dan rest mij slechts de publieke schandpaal.

 16. Eens. Pad wanneer bedrijf niet of verkeerd reageert kun je het wereldkundig maken. Ben wel dol op sites als kassa en zover waar je wat meer ervaringen van mensen kunt lezen en de hele slechte bedrijven door de mand vallen (helaas zijn ook hier altijd zeikerds, die de goede ook afkraken vanwege iets kleins en lulligs, maar daar moet je doorheen kijken)

 17. Ik geloof Kliefje dat ik het eigenlijk voor mijzelf doe. Ik vind mijzelf een leuker mens wanneer ik iets aardigs kan doen of iets positief kan benaderen. Ik ken mijn lelijke kantje goed genoeg om er maar bij weg te willen blijven.

 18. Groot gelijk Kliefje! En als het op een normale, beleefde manier niet werkt, mail ik naar Testaankoop ( hier de Consumentenbond). Die helpen dan wel. Waarom zou de hele wereld er zich mee moeien?

 19. Ik ga me nu niet op lopen fokken met een reactie dat je dat eens goed, helder en duidelijk gezegd hebt en dat ik het helemaal met je eens ben dat dat gesodemieter op social media nou eens afgelopen moet zijn en dat ik me ook groen en geel erger aan die mensen en al die zeikerds met hun reacties. Maar ik ben het helemaal met je eens. 😬

 20. Ben het hier zo met je eens, mijn nekhaar gaat er van rechtstaan als ik die stukjes lees.
  En nog denken dat ze lollig zijn ook hé…

 21. Ik ben nog van de tijd dat er geen computers waren (ben je echt zó oud? Yep!) en schreef bij voorkomende mankementen, fouten en andere onvolkomenheden altijd een vrolijk briefje aan de organisatie of bedrijf in kwestie. Ik kreeg altijd respons. Vaak hele brieven terug. Mooie tijd. Publiekelijk zeurde en miepte ik nooit. En nu nog niet. Jouw prima stukje deed me er aan denken dat ik die brieven ergens in een map bewaard heb. Toch eens zoeken. Een beetje nostalgie is nooit weg.

 22. Ha ja mee eens! Al zou ik zelf wel grof geschut inzetten (lees: social media) als er stelselmatig bij een bepaal bedrijf bij meerdere mensen dingen mis gaan of er bijvoorbeeld geen geld oid wordt teruggegeven. En zéker niet na één of twee keer, dan moet er ook wel echt iets goed mis zijn. Maar wel zonder zo een harry potter verhaal hoor haha 😛 Ik laat overigens wel een review achter op sites zoals Booking en Tripadvisor, behoor zelfs tot de 3% meest gelezen reviews in Bogotá hahaha 😛 Vrijwel altijd positief trouwens.

 23. Ik schakel social media ook wel eens in, als laatste redmiddel. Als email, bellen etc niet heeft geholpen. Via fb wordt er snel gereageerd. Overigens ‘klaag’ ik dan wel via een pb.
  Ik betrap mijzelf erop dat ik wel eens een klaagstukje op mijn blog plaats, overigens noem ik de firma dan niet bij naam. Valt dus wel mee dan 😉
  Ik heb overigens niet zo’n moeite met het stukje……….leven en laten leven……

 24. Je hebt zó gelijk. We zijn met z’n allen echt verschrikkelijk verwend en elke scheet moet op de social media. Ik heb gelukkig geen Facebook (sta dus ook weer verbaasd van dit hatelijke stukje), wel Twitter en ook daar lees je vaak nogal chagrijnig opgestelde tweets. Dat kan ook beleefder/gezelliger/met iets meer begrip, denk ik dan.
  Ik tweet heus ook wel eens naar een webcare-account, en doorgaans reageren die zeer snel en accuraat. Heel fijn. Dus gaat er naderhand ook een tweet met een pluim achteraan. Als ik kan zeuren (wat de hele wereld kan lezen) kan ik ook iets positiefs benoemen (eveneens voor iedereen zichtbaar) nietwaar? En aan de reacties merk je dan dat dat zeker ook gewaardeerd wordt.
  Het lijkt mij een ondankbare baan hoor, zo’n webcare beheren…

  Als ik de mevrouw met het touwtje was geweest zou ik, áls ik er al iets mee had gedaan, het gelaten hebben bij een foto van het pakket met een ludiek tekstje met dikke knipoog. Een tweet is maar 140 tekens, dat scheelt ;). Op zoiets reageren ze heus óók en dan los je het tenminste op met een goed gevoel aan beide kanten. Of een berichtje buiten de spotlights om inderdaad. Want ik kan me idd voorstellen dat ze het niet leuk vond dat er iemand onuitgenodigd binnen heeft gestaan en ik denk ook niet dat dat PostNL policy is. Niet zo’n goede beslissing van die bezorger en daar mag je ze op wijzen.

  Waar mensen werken worden nou eenmaal fouten gemaakt. Ik heb er zelf ook meer dan genoeg op mijn geweten ;). En dan had ik liever een goedgemutst persoon aan mijn balie, waar ik dan een oprechte sorry tegen kon zeggen en de klacht snel oplossen, dan een boze tierende klant. Daar gaan je hakken stukken sneller van in het zand.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s