Eerste dates.

Vlam en ik keken van de week voor het eerst naar First Dates.

Per ongeluk, al zappend, kwamen we erop.

Het was onverwacht leuk!

Ik heb zitten gniffelen om de ongemakkelijkheid waarmee die mensen tegenover elkaar zitten. Het is soms echt plaatsvervangend gênant. Want je ziet allang aan de lichaamstaal dat mensen elkaar nul komma nul aantrekkelijk vinden. En dan moeten ze nog tig gangen door zien te worstelen. En elkaar aan het einde van de rit op een beschaafde manier duidelijk maken dat ze geen behoefte hebben aan een vervolg. Wat steeds afgedaan wordt met ‘ik vond het erg gezellig, wil graag nog eens afspreken. Maar als vrienden. Niets meer’. Zeg gewoon meteen: nee bedankt. We zijn geen match made in heaven. Wat is daar mis mee, met duidelijkheid? Maar blijkbaar moet je om de pot heendraaien.

We zagen Chris, die als beroep clown heeft. Zijn tafelgenote kon hem niet serieus nemen en ze zat hem vanaf minuut één al in de maling te nemen. Kom op zeg! Een man die een bosje bloemen gemaakt van ballonnen aan je overhandigt? En die in Keulen woont, nooit thuis is maar wél een vaste relatie wil?

Kickel was ook een bijzondere. Op álles dat haar date zei, had zij een weerwoord. De man tegenover haar werd er moedeloos van. Zijn smaak qua muziek was te simpel. Hij complimenteerde haar met haar ogen, óók niet goed. Je zag hem bij elk puntje van kritiek kleiner worden.

Vlam en ik waren het meest afgeleid door haar bijzondere naam. ‘Hoi ik ben Kickel, wil je dat ik je lickel aan je snickel?’

Echter; zover is het nooit gekomen tussen die twee. Het was duidelijk dat het bij één etentje bleef.

Een ander stel matchte ook al niet. Er was “geen spark” volgens haar. Aantrekkelijke man. Slim en grappig. ‘Maar ik mis “de spark”, zei ze.

Vlam en ik keken elkaar aan? Oh mijn God! Hadden wij eigenlijk toen/ooit wel een spark? En hoe belangrijk is die dan wel niet?

Nee, niks spark. Niks liefde op het eerste gezicht. Ook niet op het derde geloof ik. Wij vonden elkaar in eerste instantie eigenlijk helemaal niet erg aantrekkelijk. Het is dat we een date gepland hadden en tegenover elkaar aan de bar belandden. Want waren we elkaar loslopend in de kroeg tegengekomen, dan denk ik niet dat het tot een gesprek was gekomen.

Ik was geen blond, slank modepopje.

En hij was een kakker met blote voeten in bootschoenen en een lichtblauwe Tommy H trui.

En toch, toen we daar eenmaal zaten, ging het gesprek wel heel makkelijk. Niks ongemakkelijke stiltes. Niks eindeloze verhalen over exen. Niet zoeken naar gespreksonderwerpen. Het is dat ik weg moest omdat de oppas naar huis wilde, anders hadden we met gemak nog een paar uur door kunnen gaan.

Date twee volgde.

Date drie.

Vlam ging zes weken naar Frankrijk en toen hij terug kwam, pikten we de draad gewoon weer op. En ergens, ineens, zat hij er. In mijn hart. En diep ook. En andersom ook.

Al ruim zeven jaar lang.

En dat zonder spark.

42 thoughts on “Eerste dates.

 1. Maar die ‘spark’ was er dus wel. Wederzijdse interesse en openheid is way more dan alleen een fysieke aantrekkingskracht. Last longer too 😘

 2. Onze zoon had afgelopen week een date. Erg leuk dat ik het van
  hem hoorde maar daardoor begreep ik ook dat het serieus is. Zondag komt ze op visite en daarna gaan ze met haar moeder uit eten. Zijn 1e vriendin. Hij is 18. Ik vind het erg leuk.

 3. Bij ons duurde het ook wel even eer de fysieke vlam erin vloog. Er is immers veel meer dan dat bij een relatie. Maatjes zijn, jezelf mogen zijn, veiligheid, geborgenheid, openheid, van mening verschillen zonder dat de liefde daardoor mindert, …
  Maar kijk, onze vlam is nog niet gedoofd, op geen enkel vlak.
  Wij zijn gelukzakken hé Klief?

 4. Ik vind dat programma ook echt lachen! Maar heb eigenlijk alleen de engelse versie gezien.. geniaal hoe ze die mensen bij elkaar krijgen. Jullie manier beval mij toch ook beter 😉

 5. 🙂 zonder spark hihihi hoe is dat toch mogelijk tegenwoordig?
  Maar ehhhh nee ik had ook geen spark de eerste date met de manlief, we hadden gedate omdat we beide naar een filmhuisfilm wilden, maar niemand van onze vrienden dat ook wilde. De film was werkelijk een van de meest langdradige en saaie films die we ooit keken, maar we hadden (misschien juist daardoor?) wel een super gezellige en grappige avond samen, hadden nog uren kunnen kwekken. En we vonden dat we dan eens een leuke filmhuisfilm of een goede moesten kijken, en dat was nogsteeds/wederom heel gezellig en geen sparkjes hoor…
  Na een x aantal film hadden we een misser, film draaide niet, toen gingen we maar wandelen, en ehm we wandelen nog steeds graag samen 😀

 6. Ik heb ook zitten kijken. Die Kickel was echt vervelend. Maar die Floor ook. Begon op de 1e date over de namen van haar kinderen. Mijn god ze is 22. Misschien is de spark wel iets dat is zwaar overdreven en overtrokken is. Net zoals je eerste keer geweldig moet zijn( terwijl het merendeel van de mensen er geen klap aan vond)
  En ergens denk ik toch wel dat er een soort van spark was tussen jou en vlam. Want anders had je geen 2e en derde date afgesproken toch?

 7. hahahaha ik moest zo lachen om je rijmpje op kickel! Die zou ik namelijk zelf ook
  hebben verzonnen en om dan te lezen dat iemand anders ook zulke dingen verzint
  is zo grappig.

 8. Ik vind jouw verslag van zo’n programma tien keer leuker dan als ik zelf zou kijken, ik heb daar geen geduld voor. Maar wat nog veel leuker is, is jullie eigen verhaal. Als ik om mij heen kijk naar de mensen waarvan ik het ontmoetingsverhaal c.q. eerste date verhaal ken, dan zijn er zoveel grappige of bijzondere verhalen. De eerste keer dat ik mijn man zag, had hij net keihard op z’n vingers getimmerd met een hamer. En nu zijn we alweer meer dan 35 jaar samen. En wat mooi verwoord dat jullie in elkaars hart zijn, prachtig!

 9. Toen ik 20 jaar geleden “op zoek” ging was dat nog niet digitaal maar gewoon een advertentie in de krant.
  Dan krijg je een stapeltje brieven en bij de enveloppe van vriend wist ik het al dit wordt hem. Klopte allemaal, enveloppe heb ik ook nog steeds.

 10. Ik las je blog vanochtend vroeg op m’n telefoon en heb geschaterd. Het beste begin van de dag!
  Die spark is veeleisend. Ze kan maar het beste met zichzelf trouwen (-:
  Dikke kus

 11. Gelukkig hebben jullie elkaar wel op eigen kracht gevonden, dat geeft binding.
  soms is nee zeggen helemaal niet verkeerd. Hans

 12. Eerste ontmoeting:carnaval bij vrienden, dorp naast mijn stad. Hij was ook carnaval vieren bij een vriend…die in dezelfde straat bleek te wonen. Ik dacht in de sporthal waar de reut was dat ik z’n vriend kende en kwamdichterbij dat groepje. Bleek niet die bekende te zijn maar door het biertje kwam ik bij P terecht. Ondanks dat hij bij de eerste date een uur te laat kwam (kon in het donker de straatnaambordjes niet lezen)…..zijn we al 34 jaar samen en bijna 30 jaar getrouwd. Niet alleen maar rozegeur en maneschijn (bestaat dat? Saai!), maar samen van alles be- en overleefd! Spark? Misschien bij de eerste date maar nu gewoon weten dat we bij elkaar horen en blijven. Ken het programma niet waar je het over hebt maar heb er wel een beeld bij 😂. Jullie twee/drie knallen vast ook af en toe maar dat basisvertrouwen is er…..en dat is belangrijk! Hoe is het met je koppie? Wordt de vloeistof steeds meer opgenomen? Liefs

 13. Wij ontmoetten elkaar op een dansfeest. Ik was daar samen met een vriendin en ik bleef erbij dat ik die man nooit zou willen. Maar van het een kwam het ander en ondertussen zijn we 44 jaar gehuwd.
  Kan je eigenlijk wel jezelf zijn wanneer je gefilmd wordt? Ik niet, denk ik…
  Fijne blog Kliefje! Ik kom hier al een tijdje kijken zonder te reageren. Hoe noem je zo iemand? Een lurker dacht ik 🙂

  1. Há: fijn dat je ontlurkt! Altijd leuk om te zien wie er allemaal meelezen 🙂
   Ik denk dat het idd lastig is met een camera op je snufferd.

 14. Hoezo geen ‘spark’ tussen jullie?! Jullie bleven kletsen, hadden elkaar veel te vertellen en dus ook interesse in elkaar. En het bleef zeker niet bij één date, vind ik toch best een spark

 15. Mooi geschreven! Wat een prachtig begin voor jullie eigenlijk ❤ Jimmy en ik waren eerst goede vrienden. Er zat een enorm gat aan afstand aan te komen, dus er was een soort van terughoudendheid. Maar er toch voor gegaan en met succes 🙂

 16. Er zijn zo veel verschillende manieren waarop het kan gaan. Maar in mijn ervaring kan ‘de liefde’ nooit gedwongen worden. Spontaan verliefd worden blijft het leukst. Hoewel uitgehuwelijkt worden ook voordelen schijnt te kennen: gaat het mis, dan geef je gewoon je ouders de schuld. Als het goed gaat dan ‘heb je er zelf wat moois van gemaakt.’

 17. Ik moet eerlijk bekennen hoewel ik weinig tv kijk ik de Engelse versie toch een aantal weken gekeken heb .Best grappig maar steeds dezelfde gezichten en ergerlijke mensen terug zien pff toen was ik er wel klaar mee. Ik heb me zelfs afgevraagd of er geen acteurs zaten . Soms weet je in je hart dat het goed zit en hoeven de sparkels niet direct in het rond te vliegen .
  Elisabeth

 18. Het kan nóg erger: in Vlaanderen komt ‘Blind Getrouwd’ op tv: na wat vluchtige kennismaking je jawoord geven aan iemand die je nog nooit gezien hebt. En effectief wettelijk huwen, that is.
  Bij mijn madam en ik was het letterlijk liefde op het eerste gezicht. Ondertussen zijn we welhaast 22 jaar samen. En yep, nog regelmatig vliegt de spark hier heen en weer.

 19. Ik heb zitten kijken en me net als bij de Engelse versie wel verbaasd hoor. Wat hebben sommige mensen toch een lijst eisen (en dan ook nog voornamelijk op uiterlijk gebied) en waarom in vredesnaam is dat restaurant niet wat gezelliger?! Midden in zo’n kille ruimte zou ik ook niet echt los komen denk ik 😉

  Spark, tja. Ik ken mijn echtgenoot al van kleins af aan omdat ik bij zijn zus in de klas zat en daar regelmatig kwam spelen. Later werden we door omstandigheden danspartners en pas een goed jaar later (bij mij dan, bij hem al veel eerder) sprong de beruchte vonk écht over. Dat is nu een dikke 31 jaar geleden en vonken kan het soms nóg, hahaha. Misschien niet altijd precies de spark die Roxsane in het programma bedoelde 🤣 🤣 🤣

  Ik ben in elk geval superblij voor jullie en met jullie spark zit het beslist goed!

 20. kliefje ik ben zo blij dat je weer aan het opkrabbelen bent, kan weer heerlijk lachen om je observaties.

 21. Leuke blog! Is die ‘spark’ misschien leeftijdsgebonden? Ik hecht nu waarde aan eigenschappen waar ik op mijn 20e niet eens bij stilstond. Geen spark, geen hunk, maar wel goede gesprekken, diepgang, klaarstaan voor elkaar, oprechte interesse in elkaar, samen lachen, samen lol hebben……

 22. Spark? 😜 al die Engelse termen ook altijd… Bij ons ging het net zoals bij jullie, heerlijk om je zo op je gemak te voelen bij iemand en ik ben dan ook zeker niet jaloers op mensen die nog zoekende zijn 😉 geeft toch een boel onrust…

Reacties zijn gesloten.