(Niet) Vorderingen.

Sorry voor de mensen die hier nieuw zijn gekomen en denken dat dit stiekem het zoveelste zeikenoverjeziekte blogje is. Niets is minder waar hoor. Ik zit alleen wel inmiddels een week of tien in de lappenmand en het draait -helaas- een beetje om dat wat ik mankeer, hoe ik herstel en ermee om ga.

En, niet geheel onbelangrijk, als ik thuis kom na een halve dag werken, kan ik niet meer aan mijn laptop werken. De koek is dan echt hartstikke op. Mijn hoofd lijkt dat echt letterlijk vol te zitten. Ik voel mijn vliezen vibreren, alsof ze onder elektriciteit staan. Als ik al verhalen heb, ik krijg ze niet “op papier”.

Ik hoop binnenkort weer gewoon léúke dingen mee te maken waarover ik kan bloggen.

Maar nu even niet.

Tijd voor de zoveelste update.

Gisteren sprak ik mijn neuroloog. Ik had vrijdag namelijk de poli gebeld en een telefonisch consult aangevraagd. Terwijl we in principe “klaar” waren met elkaar. ‘Geen klachten meer = een tot normale proporties geslonken hersenvlies. Herstel kost tijd. Het ga u goed’. Dat waren de boodschappen.

Maar het ging niet de goeie kant op. Ik stond hartstikke stil voor mijn gevoel. Hoeveel geduld moet een mens hebben? Bloednerveus werd ik ervan. Ook omdat ik het gevoel kreeg dat er aan alle kanten aan me getrokken werd. Ik zie er normaal uit, ik functioneer ook op mijn oude snelheid. Alleen is het na maximaal vier uur einde oefening. En dat lijken sommige mensen niet te snappen. Sterker nog: ik heb er zelf al moeite mee.

Afgelopen maandag schroefde ik de boel op. Ik ging vier uur werken, nam een uur lunchpauze en pakte daarna nog een uurtje.

Nou, dát heb ik geweten. Knallende hoofdpijn. Druk op mijn oren. En de tinnitus-kanarie in mijn hoofd floot er lustig nogal van de driftige op los.

Van mijn neuroloog kreeg ik “op mijn lazer”. Hij vond helemaal niet dat ik langzaam ging. Sterker nog: ik ging te hard. Hij sprak over ernstig hersenletsel. Hij vertelde me ook dat ik moet stoppen vóór ik hoofdpijn krijg. Niet áls. En hij suggereerde een arbo arts in te schakelen. Hij vond het niet handig dat mijn huisarts ook mijn werkgever is.

Verder vroeg hij me in januari een afspraak te maken. En dan vraagt hij eventueel ook een nieuwe MRI aan. Volgens hem heeft dat nu helemaal geen zin. Mijn vliezen zijn zeer waarschijnlijk nog steeds gezwollen en niet helemaal los van elkaar geweekt. Nu een MRI maken zou nog steeds een beeld van afwijkingen laten zien.

En dus mailde ik mijn werkgever, ging vanmorgen het gesprek met hem aan en heb ik een stapje terug gedaan. Ik werk weer halve dagen. Mag zelfs eerder stoppen als het nodig is. Ik schafte een Blueberry bril aan ter bescherming van mijn ogen (en dus ook hersenen). En er komt een arbo arts met wie ik een plan van aanpak opstel.

Oh, én ik sloeg vanmiddag een rondje sportschool over.

Ik ging alleen mee voor de mentale support naar Jill toe.

Moet ook gebeuren.

Santé!

53 thoughts on “(Niet) Vorderingen.

 1. Denk aan jezelf, hoe moeilijk dat ook is! Herstel kost tijd, neem die.
  Wij wachten gewoon geduldig op een volgend blogje. En ik hoop dat het iedere keer beter gaat😘

 2. Onderschat niet wat je hebt meegemaakt en dat je herstel tijd nodig heeft. Te hard gaan gooit je uiteindelijk (sneller dan je lief is) weer heel veel stappen terug. Dan ben je misschien veel verder van huis. Rustig aan dus, hoe moeilijk dat ook is 💋

 3. Heel goed , blijf naar je lichaam luisteren. Het is best heftig om zoiets mee te maken.
  Ik zou i.p.v. de sportschool gaan wandelen voorlopig.

 4. Rustig aan, is lastig voor je denk ik.
  Maar het belangrijkste is dat jij weer helemaal opknapt..😘

 5. Niemand met enig inlevingsvermogen zal het je kwalijk nemen dat je hierover schrijft. Je leven bestaat voor jou toch nu alleen maar uit dit, je hoofd draait overuren om dit te behappen, voor iets anders is toch geen plek? Ik ben ook minder aanwezig de laatste maanden, ook door omstandigheden minder kwiek en leid een wat teruggetrokken leven, dus ook minder inspiratie om over iets te schrijven.

  1. Heel herkenbaar! Te snel gaan na een burnout kan je ook snel terug doen vallen.mijn ervaring. Verder gaat je leven idd nu eigenlijk voornamelijk om je gezondheid en dan is er weinig ruimte over voor andere zaken. Hier ook nu: hebben 2 asielzoekende jongeren (18) in huis zolang hun procedure loopt. Dat kan 5-6 jaar duren dus je snapt dat onze conversatie veel over onze knullen gaat. Klief, probeer niet te snel te gaan. Heel lastig, ik weet het! En je blogjes zijn prima voor mij. Dat is nu jouw wereld en daar lees ik graag over. Andere blogjes komen ook wel weer!

 6. Gelukkig heb je actie genomen en informatie en steun gekregen. Ik duim dat het in de praktijk goed uitpakt met je baas. Ik voorzie al een logje over een Arboarts want daar moet je het wel mee treffen schijnt.

  Sterkte en wees net zo zuinig op jezelf als op je schoenen 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 7. Behalve voorlopig halve dagen ook een extra dag helemaal niet werken denk ik, dan weet je tenminste zeker dat je de hoofdpijn voor bent. Ik zie allemaal geweldige kwaliteiten bij jou deze periode (doorzetten en zo) maar voldoende tijd nemen voor herstel is er duidelijk niet eentje. Maar,oefening baart kunst. Succes en beterschap.

 8. Tja: “…Hij sprak over ernstig hersenletsel. Hij vertelde me ook dat ik moet stoppen vóór ik hoofdpijn krijg. Niet áls. En hij suggereerde een arbo-arts in te schakelen…”
  Ach allerliefste Klief toch, ik ga/wil niet in herhaling vallen, maar wat hééft deze neuroloog gelijk! En natuurlijk wéét je dat ook! Heb je hem óók verteld dat je naar de sportschool gaat? Ik denk dat hij zich lam zou schrikken en zich hevig zou afvragen of er ergens in dat hoofdje van jou een verkeerde verbinding is ontstaan. Dus please, please, please: niet alleen vandaag, maar minstens tot de volgende MRI alleen Jill support geven en je eigen ‘rondje sportschool’ overslaan. Jouw brein krijgt al genoeg hersengymnastiek in de praktijk en heeft toch echt daarna rust nodig.

  Enne… 🙂 ♥voor de bijdrage aan die Blueberry bril zal ik ff de link volgen♥ 😉

 9. Oeps, dat verhaal van de neuroloog had je vooral niet willen horen, begrijp ‘k. Meid, je was echt flink ziek en da’s niet zo 1, 2, 3… weer beter.
  Enne net als hierboven al gemeld, ook die sportschool voorlopig maar even opschorten

 10. Wie zou je nu kwalijk kunnen nemen dat je hierover blogt? Ik vind het zelfs heel interessant, maar natuurlijk vind ik het voor jou vreselijk! Doe rustig aan, niets forceren!

 11. Mooi dat je eens eindelijk op je sodemieter krijgt .Je wilt teveel en ja je bent een stoere meid maar het gaat wel ten koste van jezelf .Tandje terug gaan ,nee doe maar 2 en zorg goed voor jezelf
  Elisabeth

 12. Mag n doorgaans lurker n suggestie doen? Wat dacht je van 2 uur werken en dan nog n beetje energie overhouden om aan je herstel te werken (dwz beetje tijd, zin en energie om iets aan ontspanning te doen ;)! ) Veel lfs, geduld en sterkte XX

 13. Wat fijn dat jouw neuroloog geen blad voor de mond neemt en jou even luid en duidelijk laat weten hoe hij er over denkt;. Hoe moeilijk ook, je hoeft geen superwoman te zijn, je mag gewoon je lijf de tijd geven om te herstellen. Nou ja mag… moet!

  Dikke zoen!

 14. Neem nu maar het advies van de neuroloog ter harte en doe het rustig aan. Moeilijk voor je, dat begrijp ik best. Dus: sterkte!

 15. En er dan nog zo’n lap tekst uit kunnen krijgen!. Ik vermoed zomaar dat jij de moeilijkste patient van je praktijk bent. 🙂
  Neem gas terug, heel veel gas. Je bent veel te leuk om te moeten missen. Sterkte!

 16. Drie hoera’s voor je neuroloog. Dit zijn adviezen waar je iets aan hebt; zeker de arbo-arts.
  Moeilijk, hè? MInder doen dan je wil (bedoel dit níet cynisch.) Wees een beetje lief voor jezelf. Alsjeblieft?
  Liefs xxx

 17. Klief ik vind jou echt een doorzetter maar ik weet niet of dat wel zo verstandig is hoor. Ook nog sporten.
  Nou ja ik weet zeker dat het niet verstandig is maar ja volgens mij luister jij niet zo goed naar anderen en je lijf. Doe voorzichtig. Wat zou je een ander aanraden?

 18. Verstandig dat je een stapje terug hebt gedaan, herstel neemt meer tijd.
  Maar je mentale support naar Jill vind ze vast fantastisch. Hans

 19. Maar dit advies schept wel duidelijkheid. Wat is langzaam, nou daar heb je nu antwoord op gekregen. Wat voor kleur bril is het geworden, die roze?

  Love As Always
  Di mario

 20. Jammer dat je een stapje terug moet doen, maar het klinkt wel heel aannemelijk dat je moet stoppen voor je klachten krijgt en niet over de grens moet gaan. Arbo-arts lijkt me ook een goede zet, die staat er toch iets anders in dan je-baas-in-combinatie-je-huisarts.
  Met een stapje terug houd je natuurlijk wel iets meer energie over om privé ook nog iets te kunnen.

 21. Je blogt over je ;leven en dit is nu je leven.
  Is er ook niet een paar sessies maatschappeljke ondersteuning mogelijk? Je zit best in de knoop met alles.

  Wel dan in “werktijd” doen dat hoort bij je revalidatieperiode, geen eigen tijd in investeren.

 22. Ik sluit me aan bij de goede raad die hierboven door velen is gegeven. Eigenlijk vind ik dat je voorlopig met die 4 uur werken al teveel doet. Als de neuroloog spreekt van ernstig hersenletsel dan moet je dat heel serieus nemen en voorlopig echt heel kalm aan doen!

 23. gelukkig een verstandige neuroloog. Nu hopen dat je net zo’n goeie arbo-arts treft als ik had. Ik heb na een ontstoken vinger (fijt) bijna 2 jaar gedeeltelijk in de ziektewet gezeten. Ik had een arbo-arts die me eerder afremde dan op m’n nek zat. En dat terwijl ik barstte van het schuldgevoel, want leuke dingen doen (ik heb heel wat musea afgelopen in die tijd) kon wel. Maar werken (en dat is ook voor een doktersassistente veel typen, dus met de handen in de weer) was echt iets anders. En inderdaad, de combinatie huisarts-baas lijkt me niet ideaal. En dan ook nog het gedoe met peter en laura. Energievretend lijkt me. Het advies dat ik hierboven las om twee uur te gaan werken lijkt me een heel goed advies. En dan heel voorzichtig opbouwen met een uur (of misschien zelfs half uur) erbij om de twee weken bijvoorbeeld. Zolang dat gaat tenminste. Dat zal peter niet leuk vinden, maar als hij je langer in dienst wil houden is er een grotere kans dat dat zal lukken als je langzaam opbouwt denk ik. En dan heb ik het natuurlijk niet over het oplossen van de problemen tussen hem en laura, want daar zou ook eens een oplossing voor gevonden moeten worden om jou in dienst te laten blijven denk ik. Misschien toch op zoek naar een inval poh’ster voor de tijd dat jij minder werkt? (en nee, jij moet niet op zoek gaan, maar hij!)

 24. Lastig hè. Je ziet je oude zelf, maar je kunt er nog niet bij. One step at a time. Geen 4 😉
  Geloof het van iemand die dacht dat dat kon en het heeft bewezen ook. Totdat na dat bewijs den koek op was en ik het bewijs kreeg dat het dus niet kon. Echt, doe.kalm.aan. Heb je jaaaaren extra plezier van. Aldus Tante Marije 👵
  En oh ja wat snap ik je goed. Sterkte lieverd. Dikke kus xx

 25. Dit is echt zo een situatie waar je zelf behoorlijk op de proef wordt gesteld. Echt bijzonder lastig lijkt me. Een stapje terug doen klinkt voor jezelf natuurlijk niet als vooruitgang, maar wellicht zorgt het er juist voor dat je sneller vooruit gaat als je nu rustiger doet. Goed naar je lichaam luisteren en proberen dat stemmetje dat je toch doet doorgaan te negeren. Ik gun het je van harte meid, dat je snel weer opknapt. Liefs!

 26. Alle commentaren hierboven doet me een beetje denken aan het Nederlands Elftal: : 16 miljoen bondscoaches aan de zijlijn en weet je Klief, ze hebben allemaal gelijk !!
  Liefs 🙂

 27. Kliefje, Kliefje, zoals ik 2 weken geleden al schreef: je was echt ernstig ziek… Moeilijk voor een plichtsgetrouw iemand zoals jij dat het zolang duurt. Maar probeer eens naar jezelf te kijken als professional ( wat je bent).
  Wat zou je een patiënt van je aanraden…

  Liefs,
  Willy

 28. Wat onwijs balen, maar wel goed dat je contact hebt gelegd met je neuroloog. Heel veel succes met het inhouden van jezelf en goed verder herstel gewenst.

 29. Heel wijze neuroloog die het ook nog eens goed kan uitleggen!! Met jouw karakter is er maar één manier: je moet je nu dagelijks tot tenminste januari lekker schuldig gaan voelen. Dat is ook een leerproces. Mijn stelregel als werkgever was altijd: na een griep moet je je 2 dagen schuldig voelen thuis voordat je weer mag verschijnen en na een ernstige aandoening (vooral met hersenen, zoals bv een relatief onschuldige hersenschudding) moet je je een hele week schuldig voelen! Enne dat sporten moet je echt stoppen; ga maar wandelen. Niks overdadige inspanning en ook niet teveel achter een beeldscherm zitten….. Ook deze blogs zijn het lezen meer dan waard hoor!

  Maar ik begrijp je ongeduld heel goed. Van buitenaf advies geven is zoveel makkelijker dan het zelf ondergaan en regelen… Maar het komt allemaal goed!!!!

 30. Ik snap dat het moeilijk voor je is en dat je vooruit wil, maar luister toch maar naar de dokter en doe het heel kalm aan.

 31. Je kan niet ontkennen dat je een ietsiepietsie erger ziek was dan een verkoudheidje hebben hé? 😀
  Maar het ligt in je karakter, voor zover ik dat vanop afstand kan beoordelen, dat je “door” wil, je zal echt naar je lichaam moeten luisteren om helemaal te genezen Klief, gun jezelf rust en de nodige koffie en WF! Liefs x

 32. Je hebt er geen ruk aan, maar je bent gewoon net een echt mens. Herstel: je bent een echt mens! Dus herstel kost veel tijd en omdat je geen lui karakter hebt, verveel je je de pleuris met dat wachten tot je hersteld bent.

 33. Nou, over waarover je blogt hoeven we het niet meer te hebben (ga vooral door!) en verder heeft iedereen hierboven gelijk. Punt. Je neuroloog voorop, hoera voor die man!!
  Ze zeggen dat artsen de slechtste patiënten zijn, maar POH’s kunnen er geloof ik ook wat van! 🤣
  Denk eens even aan wat (vaak amusante) blogjes van jou uit het verleden over eigenwijze patiënten. Stel dat jij nu een mevrouw met een dossier als het jouwe in je praktijk had, wat zou je dan voor blog schrijven na een bezoekje aan deze dame… Ik denk dat je advies aan haar iets zou zijn in de geest van: En nou ga je op die bank zitten en je komt er niet vanaf totdat ik zeg dat het mag 😉
  Tijd voor werken, sporten en andere leuke dingen komt er nog genoeg. Maar daarvoor moet je nu eerst ff sparen, zie het zo maar. Het komt goed maar het kost (veel meer dan jij dacht) tijd. Heeft die neuroloog gezegd hoeveel ervoor staat? Zou mij niks verbazen als dat 6 maanden of meer is.
  En als je je aan die adviezen houdt zul je denk ik ook zien dat het opeens veel sneller vooruit gaat dan je dacht. Hoe meer rust, hoe meer tijd voor herstel immers? (Ik moet dan altijd denken aan het jeugdboek ‘Momo en de tijdspaarders’, ken je dat? Daar zit een scène in dat Momo snel vooruit wil rennen, maar dat lukt niet. Hoe harder ze probeert te gaan, hoe trager ze vooruitkomt. Eerst heeft ze het niet door, maar pas als ze langzaam gaat lopen gaat ze opeens vliegensvlug op haar doel af. Zoiets moet jij ook doen 😉)
  Dikke kus intussen want oh man, ik kan me ook levendig voorstellen dat je dóór wilt!!

 34. P.S. die bril is tegen te blauw licht op je scherm begrijp ik? Er zijn ook programmaatjes voor, ik heb op de laptop F.lux gedownload. Kun je zelf precies instellen op het tijdstip waarop je wilt dat ie naar de meer gele nachtmodus gaat, je kunt hem dus ook de hele dag zo laten staan. Is veel rustiger voor je ogen en je bio-klokje raakt er niet van van de kook. Schijnt dat je beter slaapt als je minder in dat blauwige licht hebt gekeken ’s avonds.
  Ook voor telefoons bestaan er apps (F.lux, Night Mode, noem maar op) die het blauw eruit filteren.

 35. Hoi Klief, de bekende valkuil van veel mensen in de zorg: sneller willen dan ze aankunnen. Want de klap die je hersenen op hebben gelopen is niet niks. Ik vergelijk het op mijn werk wel eens met een schip dat door een kanaal komt. Het schip is al lang uit zicht, maar nog steeds klotst het water weer terug van de ene kant naar de andere kant. Voordat het water weer spiegelglad is zijn er heel wat fietsers langs de Schie gefietst.
  Genoeg gepreekt (is ook een preek voor mezelf). Ben benieuwd naar die blueberry bril. Helpt het? Misschien ook wel iets voor mij. Bovendien lijkt iedereen met bril tien IQ punten slimmer. Kan ik ook wel gebruiken…

 36. Wat moet dit moeilijk voor je zijn! Ik ken je als iemand die niet graag stilzit en hard werkt. Als je dat nu allemaal een stap minder moet doen is dat vast heel lastig. Zeker als je zelf denkt het al heel goed te doen, maar je arts je zegt nóg rustiger aan te doen.

  Hoop dat het lukt. Alles voor een goed herstel!

 37. Goede neuroloog heb je dan, die jou weet te overtuigen. En nou heb je ook een stok achter de deur. Houd jij je niet rustig dan komt dat er geheid uit op de MRI in januari!

Reacties zijn gesloten.