Mijn lot is bezegeld.

Bovenstaande verscheen gisteren als melding op mijn telefoon. Van Facebook.

Ik heb een schurfthekel aan die meldingen. Alsof ik vijf ben. En daarbij ook nog eens verstandelijk beperkt.

En die laatste zin ook: schrijf een bericht.

Woef.

Nou ja: ze hebben het wel voor elkaar. U hoort weer eens iets van mij. Helpen ze toch, die betuttelende, bemoeizuchtige tips en opmerkingen.

Het is niet dat ik niet wil, ik sta te trappelen om hier weer elke dag te komen, maar dat kan niet. Want ik houd me koest. Heel erg koest. Omdat de minste of geringste opwinding nog steeds resulteert in hoofdpijn en het orkest onder mijn schedelplaten.

Ik doseer me het lazarus. Heb ik ’s middags een afspraak om ergens koffie te gaan drinken, dan kan ik niet ook nog eens gaan wandelen en een blogje tikken. Het is of of. En heel soms en en. Maar die dagen komen nog niet veel voor.

En waar ik vroeger al van van slag raakte, heb ik dat nu in het kwadraat. En dan heb ik niet alleen de chaos in mijn hoofd, maar als bonusje ook nog eens pijn en tinnitus.

Vorige week hoorde ik dat de mensen met wie wij Kerst gaan vieren, momenteel even niet zo soepel lopen, qua relatie. Ten eerste heb ik er een ontzettende pesthekel aan om bij mensen te zijn waartussen spanning is. Ik als emotie-spons word daar enorm onrustig van. Ten tweede is en blijft Kerst voor mij een beladen iets. De druk is gewoon te hoog. Het móét met familie, het móét gezellig zijn, het móét bijzonder zijn. Ten derde heb ik al genoeg meegemaakt met deze mensen in de afgelopen jaren en heb ik geen puf meer voor moeilijke toestanden.

Ik liep naar de keuken om koffie te zetten en raakte ineens half in paniek toen ik bovenstaande bedacht.

Ik gooide van de zenuwen een kopje koffie om en voor ik erg in had, stond ik me toch een partij te janken.

En toen ik naar bed ging, had ik, jawel, heus: hoofdpijn.

Vorige week dronk ik ergens koffie met mijn nicht. De zaak zat vol en was al erg rumoerig. Ze draaiden er ter verhoging van de feestvreugde van die zenuwachtige jazz-achtige muziek. Naast mij was een kind over de grond aan het dweilen. Als ze niet met haar voet op de grond aan het tikken was. Of nog maar eens een keer de menukaart liet vallen. Buiten kwam een driekoppige drumband aanlopen en u mag raden waar ze -lekker luid- gingen staan spelen?

Uiteraard.

‘Je komt een beetje zenuwachtig op me over’ zei mijn nicht.

Dat was een understatement.

Ik had met liefde met die trommelstokjes de hersenen van de band én het voltallige publiek van de koffietent ingeslagen.

Voor mijn duraalzak besloot te gaan lekken vermeed ik al situaties waarin ik teveel geprikkeld werd. Maar vanaf nu is het officieel: ik ben echt een zeikerige hysterica geworden.

Ik ga de scheiding maar aanvragen en zesendertig katten uit het asiel adopteren.

Mijn lot is bezegeld.

55 thoughts on “Mijn lot is bezegeld.

 1. Ik ben een volkomen leek wat ‘hersen-dingen’ betreft maar is koffie goed voor je? Prikkelt dat niet teveel? En heb je nog contact met jouw ‘Vrouwke ut Zalk’?

  1. Ik drink 3 espressootjes per dag, meer niet. Ik heb nooit het idee gehad dat dat iets met me deed, in espresso zit ook amper cafeïne.
   Neen, ik kreeg toen ik het uit het ziekenhuis kwam iets opgestuurd van haar, 3 korrels. Die zouden de truc moeten doen. Ik wacht nog steeds 😉
   Over 3 wkn afspraak neuroloog. Heb ik momenteel meer vertrouwen in.
   Maarre: dank voor het meedenken hoor! xx

 2. Fb is zo attent en waakt over je, als een moeder eens over haar pullen.
  Maar herkenbaar, liever alleen en jezelf in de hand hebben dan plaatsen opzoeken en tussen mensen te zitten die dat juist niet hebben. Hans

 3. Ach Klief , allemaal vervelend , naar jezelf blijven luisteren , heel weinig doen , niet iets lang van te voren afspreken , per dag bekijken, heel veel sterkte en liefs en wacht nog maar even met die katten!

 4. Mmm, ik dacht ook net als Koen aan die koffie…
  Maar dat moeten met (alle trouwens) die feestdagen, neen dank je, daarom had ik ook een paar jaar geleden gebroken met de traditie om bij papa en stiefmam kerst te vieren. Het is me nooit in dank afgenomen, integendeel, hoe kon ik zoiets doen…slechte dochter? Alhoewel onze kroost hier te pas en te onpas binnenloopt en mee aan tafel schuift, maken we van kerst gewoon een heerlijk etentje, een lange middag van elkaar genieten.
  Voor ik je ga vervelen, ik hoop (en dat meen ik echt) dat je probleem gauw wat draaglijker wordt en je terug kan genieten zonder zorgen!
  Liefs, ook aan al wie jou lief is! X

  1. Breek me de bek niet open over Kerst en zo. Maar ik heb een man die het wél leuk en belangrijk vindt om op die geijkte dagen met familie te zijn. Dus iets met wijn en water hè? 😉
   Thanks dear, idem dito! xx

 5. Pfa, ik ging spontaan mee vibreren bij je beschrijving van dat café. Niks voor mij.
  Jammer dat er druk op de kerstdagen is komen te staan. Ik zou het afzeggen if possible. Je mag nu lekker even “egoïstisch” zijn 😘

 6. Maar je hebt nu toch het perfecte excuus voor het afzeggen van de moetjes kerst? Je hersenen willen even niet. Sorry, vreselijk jammer, maar ja, orkest en zo.
  Sterkte vrouwe. Het komt goed.

 7. Ik had allang de kerst visite gemeld dat het niet door kan gaan ,je voelt je nog steeds niet goed ! Brr als ik aan zo’n cafe denk ,niks voor mij .Met de Kerst hoef en moet ik helemaal niets goddank
  elisabeth

 8. Zolang het geen 36 kotskatten zijn 🙂
  En verder alvast veel gezondheid gewenst – dat de gezondheidsloterijballetjes wat beter uit de trommel rollen voor jou in 2018 (en volgende jaren natuurlijk ook).

 9. Die katten kunnen ook enorm irriteren hoor. Vooral ’s ochtends, als ze voor de slaapkamerdeur staan te zeiken dat ze eten willen. Of met hun veel te lange nagels over het parket heen en weer tikken. Maar misschien ben ik ook wel een zeikerige hysterica. Tijd voor lente!

 10. Kerst moet/mag voor iedereen gezellig zijn, jij trekt dat nu niet, vlam is naar mijn bescheiden mening degene die water bij de wijn moet doen en de afspraken zou kunnen afzeggen en het een gezellig, gedoseerd familiefeestje moeten maken zodat ook jij er heerlijk van kan genieten, lekker burgerlijk en tuttig met jullie eigen gezin. En snap zo dat dit allemaal zo moeilijk is, beterschap, sterkte en wijsheid gewenst.

  1. Er zijn al gesprekken geweest met iedereen. Er zijn “verboden” onderwerpen zoals geld en relatieperikelen vermeld. En iedereen weet, incluis Vlam, dat wanneer mijn koek op is, we gaan. Ik ben hier degene die (misschien té) makkelijk is.
   Maar het gaat niet per se over Kerst hoor, het is een voorbeeld om te laten zien hoe idioot labiel ik ben sinds.

   Dank voor het meedenken iig! Wordt enorm gewaardeerd… 🙂

 11. Hahahaha ik ga met je mee naar het asiel, adopteer ik de hondenafdeling, een hutje op de hei heb ik gelukkig al.
  Alleen de man nog even weg 🙂

  Denk om jezelf en doe vooral niets dat moet.
  Liefs

 12. Mee eens lopelaar 😉 Afzeggen die kerst! Het moet voor jezelf leuk zijn, vergeet die anderen maar. Toevallig dit jaar 2e kerstdag bij zoonlief uitgenodigd , alleen hun gezin en wij, heerlijk ontspannen. Waar ik me dan weer wel helemaal kriegel en druk over maak is het werk in de wereldwinkel. Heb ik genoeg ingekocht, loopt het allemaal etc. Dan kan ik ook helemaal over de zeik gaan om niks en ziek worden. Rust Roest NIET, het Geneest ! Sterkte!

 13. Ik zit steeds minder op fb. Plan eens per week een voorraadje in en check zo nu en dan wat het doet. Ik word gek van die hysterie. Dan mis ik maar een post. Wie belangrijk is die zie ik toch wel. Heb ik geen fb voor nodig.
  Dat doseren is moeilijk. Hoe minder je doet, hoe meer je kunt. En dat is altijd minder dan je wilt…
  Knuff x

 14. Nee hoor; die 36 katten die hebben allemaal al hun nuffige neusjes mijn richting op gezet. Jammer de bammer voor jou, je zult het nog even met Vlam en Kind en Kotskat moeten doen. Nog een week of twee en dan is het leven weer Feestloos. Hang on!

 15. Je kan alle meldingen uitzetten op FB, het bevalt mij prima. Kijk 1x per dag en scroll dan snel langs de meeste berichten. Volgend mij mis ik niks op deze manier.
  Kerst vind ik ook een drama, was het maar vast 2 januari.
  Houd je haaks en wees lief voor jezelf en je hersenvliezen. X

 16. En het hutje op de hei? Ik dacht dat ík erg was, maar jij bent nog triljoen keer zo erg 😉! Al ben ik toch echt niet jaloers op je hoor. Dat dan weer niet. Het is zoooooooooo moeilijk om je leven uit te schakelen, dát stukje is heel herkenbaar. Bij mij, godezijdank, in de wetenschap dat het na een dag of twee rust ‘wel weer gaat’ maar jij weet gewoon écht níet waar je aan toe bent. Nee, ik benijd je niet.

 17. Die herrie in dat café herken ik maar al te goed.
  Eerste kerstdag gaan we naar m’n zwager en schoonzus. Die staan garant voor een warm bad. We gaan met twee auto’s. Als het mij teveel wordt, stap ik in m’n bolide, rij naar huis en kunnen Joris en Roos nog even blijven plakken…
  Kerst met mijn familie daar doe ik niet meer aan.
  Ga een uurtje, Klief, dan heb je toch even je neus laten zien. Of is het erg ver rijden?
  Knuffel ♥

 18. Wel fijn om weer wat van je te horen.
  Ik heb op zondag met dochter en schoonzoon al lunch en kerst helemaal niets. Aan de andere kant best jammer als je geen familie verder meer hebt. Dat mis ik soms wel en zus zit heel ver weg.

 19. Ja die feestdagen… mijn man wil per se cadeautjes doen, maar iedereen weet al van elkaar wat ie krijgt. Wat is het nut dan nog? Ik koop liever een cadeautje uit liefde als ik iets tegenkom, maar die kerststress vooraf omdat het moet… pff. Nouja het is maar 1 dag hier gelukkig haha 🙂 Veel sterkte meid! xx

 20. Oww, 36 katten dat trekt jouw lieve Misty nooit. Wij zijn deze kerst zeer asociaal, alleen het gezin en verder niks. Rust en kalmte, ik kijk er nu al naar uit. Maar ik wens je sterkte en rustige feestdagen!

 21. Na het lezen van je blog, de commentaren en jouw antwoorden, dan denk ik : goedzo Klief jij geeft aan wat jouw grenzen zijn en wat je aan denkt te kunnen. Ik wens je goede kerstdagen met de rust die jij nodig hebt, maar ook met ontmoetingen met familie en geliefden binnen jouw grenzen!

 22. ‘Dan loopt het qua relatie niet lekker, zijn er spanningen’ en dan mag jij kerst vieren met zo’n stel. Je zou voor minder al hysterisch in de gordijnen vliegen.
  Ik zeg: lekker thuis blijven en met zijn drietjes genieten. Lekkers op tafel, wat leuks op de tv, dekentje op schoot. En laat dat stel het maar lekker bekijken met de kerst en een ander adresje opzoeken ofzo.
  Zet jezelf/je gezin op 1 deze kerst. Volgend jaar weer een kant om het groots(er) te vieren.

 23. Al heeft het dan een geheel andere oorzaak (ook al zit het in hetzelfde lichaamsdeel) die prikkels hebben al sinds vele jaren mijn levenswijze bepaald… het spijt me ontzettend dat jij nu moet ontdekken hoe beperkend dat kan zijn, ik wens het niemand toe!!

  Kerstdagen of andere dagen… daar waar t kan schakel ik ’t moeten uit, ik doe niet meer aan verplchtingen. Ik heb gemerkt dat de mensen die zich oprecht voor mij interesseren en om mij geven dat probeemloos aanvaardden. Zij willen dat ik me goed voel… het zift wel een deel van je contacten weg maar degenen die overblijven zijn degenen die de moeite waard zijn. Ik weet dat het moeilijk is maar ik kan het je aanbevelen hoor.

  HOe dan ook…ik wens jou wel van harte heel fijne liefdevolle dagen toe.

 24. Mensen vinden het heel raar als ik niet reageer op fb. Ik zit er hooguit 1 x per dag op en dat is dan ook nog meestal om te kijken of er iets voor mijn werk op is. Scheiden en 36 katten. Dat zou bij mij echt het stresslevel ophoog brengen.

  Love As Always
  Di Mario

  ps.. ipv zelf gaan kun je ze altijd nog een kerstkaart sturen.

  1. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik me bij mensen die nooit er iets mee doen noch reageren waarom de hel ze erop zitten en vrienden nemen? Houdt het dan idd puur zakelijk en scherm je account af…

 25. Facebook lijkt zo vreselijk belangrijk voor veel mensen, ik vind het onbegrijpelijk !!
  Jij knapt wel weer op hoor Klief! Geen twijfel over mogelijk, maar dat gebeurt pas als je je daar ook in berust.
  Geniet van de feestdagen, maar doe dat op een manier die nu goed voor jou is.. rustig en zonder stress!
  XXX

 26. Lieve schat ga doseren via de lepeltje theorie en laat vlam en Jill die ook leren. Dat ze op tijd voor jou aan de rem trekken, dat werkt echt het beste aldus deze zorg collega. Beide ziek en werkzaam in de zorg en dingen proberen te verbergen…. Knuffel voor jou

 27. Laat Vlam en Jill getweeën op kerstvisite gaan. Als je al labiel bent, is dat gekakel snel te veel voor je. Of heb je toch wel zin om er even op uit te gaan? Dan heb je al goede afspraken gemaakt. En voel je niet schuldig, gezondheid gaat voor. Doe niets tegen je zin. Dat je niet druk maken, kun je niet dwingen, hè? Ken je de Stop-methode? Veel sterkte en wijsheid gewenst.

 28. Scheidingen en adopties, dát zijn pas stressveroorzakers ;). Niet doen.

  Mijn lijstje:
  * Ik heb geen Facebook, nooit gehad ook. Bij alles wat ik erover lees denk ik steeds weer: heerlijk, wat een rust om FB-loos te zijn. Ook al ben ik blijkbaar zo’n beetje de laatste der Mohikanen en krijg ik er regelmatig commentaar op. (En kunnen die notificaties niet gewoon uit ofzo?)
  * Moeten met kerst? Echnie. De 26e gaan we uit eten met de schoonfamilie, in een pannekoekenrestaurant. Okee dát moet, maar dat gaat ook wel. En op 1e kerstdag hoef ik van mezelf niks te bedenken. Doe ik nooit. Voor mijn part eten we boerenkool met worst. Het kan zijn dat het dit jaar fondue wordt, we zien nog wel. En wil iedereen ’s middags op zijn eigen bed een spelletje spelen op z’n telefoon? Be my guest. Doe ik een dutje 😉
  * Pingeltingeljazz? Dan ren ik hard de andere kant op, en geloof me ik háát hardlopen. Maar die muziek….. zenuwverknetterend vind ik het.

  Ik hoop dat je zelf op bezoek gaat bij die relatietechnisch in het slop zittende lui, en ze niet naar jullie komen. Want dan kun je tenminste weg als het je teveel wordt (én het scheelt een hoop afwas, haha).

  Sterkte lieve Klief, en ik wens je een ondanks al het gedoe fijne en rustige kerst toe!

 29. Ha, wegens te veel moeten met Kerst gaan wij al een aantal jaren lekker op wintersport rond die tijd. En met Oud en Nieuw moet ik dan werken (zorgsector), kunnen we ook niet naar de familie. Heerlijk, ik ga wel naar ze toe op andere, rustigere dagen. Maar goed, ik snap dat je ook de rest van de familie een beetje wilt plezieren. Maak je dus niet druk en ga lekker op tijd weer weg. Succes, sterkte en hopelijk gaat het snel beter in het Nieuwe jaar.

 30. Gelukkig hier geen verplichtingen. Die heb ik afgeschaft, is mij niet in dank afgenomen, maar kon het gewoonweg niet meer handlen en dan heb ik nog geeneens een lekkend ding in mijn hoofd. Zorg aub goed voor jezelf. Kun je het voor een keer niet overlaten aan Vlam en Jill en heerlijk met een kopje thee en Misty op de bank blijven? Dit jaar in deze omstandigheden moet zoiets toch kunnen?

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s