Schone lei.

Und?

Is de kust veilig?

Zijn ze eindelijk voorbij, al die “feestdagen”?

Gaan de blogjes niet meer over wie wat gegeten heeft en wie waar was op alle feestdagen? Zijn alle goede voornemens gepubliceerd? Alle jaarverslagen op het net geflikkerd? Alle top weet ik hoeveels weer voorbij? Kunnen we lekker weer over op de orde van de gewone dag? Leven in het hier en nu in plaats van dat was is geweest? Kerst en Oud & Nieuw zorgen bij het gros van de mensen voor enorme plassen sentiment. Bizar wat één en ander triggert in al die hoofden. Zelfs mijn vader, die Jill al járen niet heeft opgezocht, zelfs niet digitaal, vond het nodig haar te appen. Doe normaal!

Ik ben echt geen zuurpruim. Erewoord. Ik ben serieus waar iemand die houdt van gezelligheid en warmte en kaarsen en koken, eten en elkaar verwennen en samen zijn. Ik houd van kerstbomen en glitters en jezelf mooi aankleden. Maar ik vind december too much. Het is me te veel opgedrongen. En ik ben wars van zaken die verplicht zijn, situaties waarin ik gewoon in mee moet gaan en die ik uit moet zitten.

Ik geloof dat ik de eerste week van november al de eerste keer driving home for christmas hoorde. Binnen no-time gevolgd door de mannen van Wham.

De eerste kerstkaart viel al op de deurmat voor de goedheiligman zijn tabberd koud aan de wilgen had gehangen.

Ik ben -erewoord- via mijn werkmail honderden keren van alle goeds toegewenst. Ik kan moeilijk daar niet op reageren, want dat is namelijk onaardig en dat ben ik heus waar niet. En dus heb ik honderden keren met enige weerzin teruggecopy-pasted dat ik de tegenpartij ook gezellige dagen toewenste en voor het nieuwe jaar de beste wensen, goede gezondheid bladiebladiebla.

En volgende week maandag, als ik weer ga werken, begint het hele circus weer opnieuw.

Want al die mensen die me pre 2018 al de beste wensen hebben gewenst, gaan dat póst ook nog even dunnetjes over doen. Want stel je voor dat de boodschap niet over is gekomen?

Uiteraard niet alleen digitaal nog een extra keer, maar ook veelal lekker live. Liefst met natte zoenen op mijn beide wangen. Mensen die ik liever nogal uit mijn persoonlijke ruimte houd, dringen deze op het nieuwjaarsmoment in alle hevigheid binnen. Grijpen hun kans. Uit het niets duiken ze op me.

En het ergste: dit duurt tot pak ‘m beet begin februari. Dat het “officieel”maar mag tot Driekoningen, daar hebben de meeste mensen lak aan.

Al met al duren de feestdagen een klein kwartaal. Dat is toch verschrikkelijk voor een niet-feestdagen liefhebber als ik? Zeg nou zelf.

En dit jaar lijkt mijn aversie groter dan ooit. Een week na de zomervakantie begonnen de vliezen te vervelen dus het laatste kwartaal van 2017 is als in een waas aan mij voorbij getrokken.

Voor mijn gevoel was het Spanje, ziekenhuis en Kerstboom.

Oh, en die kerstboom? Die hebben we traditioneel op oudejaarsdag met woest gebaar over de rand van het balkon geflikkerd *

Wij zijn er klaar voor. Een schone lei. Kom maar door met dat nieuwe jaar.

Toedeledokie!

* En voor alle azijnpissers: ik heb speciaal van mijn schoonmoeder kaplaarzen geleend en ga ‘m strakjes keurig netjes bij de container zetten. No worries: ik ben geen Tokkie.

45 thoughts on “Schone lei.

 1. Het woord wat je misschien wel ’t meeste hoort als reactie op de (vaak erg leuke) stukkies van je…

  HERKENBAAR…

  Ik ben óók blij dat de rust is weergekeerd (en ook wel dat er best veel mensen zijn die toch ook zoiets als jij (en ik) er over denken… alleen ’t hardop uitspreken lijkt toch wel wat taboe).

  Fijne (gewone) week!

 2. Heb er dit jaar gewoon niet aan mee gedaan. 1 dag met kinderen en kleinkinderen gegeten En voor de rest gewoon de deur van de hut dicht gedaan. Kaarten zijn op de daarvoor bestemde plaats terecht gekomen. Nee niet de papierbak maar in een rekje Daar mogen ze nog even blijven en dan huppekee. Oud en Nieuw gewoon onderuit op de bank. Pas na 12 was het leuk dan kijken we BBC. En luiden zo het jaar in. En gelukkig niet meer zoals vroeger de hele familie langs. Wat had ik daar de pest aan. O ja voor ik het vergeet … gelukkig nieuwjaar🤣😂😍sterkte jij.

 3. Ik kijk elk jaar uit naar de feestdagen en ik heb een fijne tijd gehad, maar ik ben ook blij dat ze gedaan zijn. Ik neem vandaag lekker een extra dag vakantie om al dat gekus op kantoor te ontlopen en die vreselijke nieuwjaarsreceptie. Hopelijk zijn de meesten tegen morgen alweer teruggekeerd naar business as usual.

 4. Fijn dat iemand hetzelfde is die klaar is met dat hele idiote december gedoe en de beste wensen wensen en liefde op aarde.. zucht.
  Schei toch uit zeg.. het wordt elk jaar erger en het staat mij steeds meer tegen.
  Dus ik snap je. ✌

 5. Dankjewel ❤
  Sinds twee jaar hier voorzichtig het begin van een nieuwe traditie: Op oudejaarsavond een spelletje scrabble met manlief. Om 23.00 uur onder de wol. Aan de herrie buiten is vanzelf te horen wanneer het 0.00 uur is. We kruipen in elkaars armen, een dikke kus en wensen elkaar al het goede. Met de gordijnen open even genieten van het vuurwerk. Als het buiten rustiger wordt, gordijnen dicht en lekker slapen (met oordopjes). Ik vind het heerlijk, zo oud en nieuw. Relaxed met zijn twee. Uitgerust wakker worden. Alle liefs voor een schoon nieuw jaar.

 6. Ik probeer vandaag de kerstboom de deur uit te krijgen maar er kruipt de hele tijd een 9 jarige op schoot..
  Ik probeer mezelf vooral niet gek te laten maken rondom de feestdagen en dat is dit jaar zo aardig gelukt dat ik besloten heb het mijn nieuwe basishouding te maken 😉
  Kaarten heb ik niet verstuurd (foei!) en je het allerbeste wensen.. menslief, dat doe ik het hele jaar door. 😘
  (Hee, de 9-jarige is van schoot. Op naar de kerstboom!)

 7. Wij vieren geen Sinterklaas (scheelt alvast een decemberfeestje) en zetten op 5 december een kerstboom neer. Daar geniet ik van tot ie uit begint te vallen, en dus is ie heerlijk alweer foetsie voor Oud & Nieuw. Ik vind de feestdagen leuk zolang ik zelf de regie houd (dus geen verplichtingen en gejakker en weg met iedereen tevreden houden), dan is het goed te doen.

 8. Kostelijk. Ik lees liever zo’n stukje dan al dat bestewensengedoe met of zonder bevochtigingen. Je constateert nu terecht dat ik het ook hier keurig achterwege laat hoewel ik moet bekennen dat ik voor jou toch wel een uitzondering had willen maken.

 9. Ben zoooooo blij dat het voorbij is .Ik krijg regelrechte moordneigingen van die achterlijke wensen in de trant van ,ik wens je een geweldig denderend spetterend waanzinnig nieuwjaar .En doe nu niet meer mee aan goede wensen punt uit
  Groetjes Elisabeth

 10. Hoewel onze feestdagen best wel relaxed waren, ben ik er hartstikke moe van en blij dat het januari is. En ik vind het geen probleem om mensen de beste wensen te wensen, maar dan niet zo oppervlakkig en nietszeggend. Maar goed, dan ben ik toch zeker 10 minuten kwijt en daar heeft men tegenwoordig weer geen tijd voor hè? Gedoe alom dus. Laat het maar snel lente worden.

 11. Dit was het eerste jaar dat ik echt helemaal geen zin had in kerst en alles. Kan komen doordat hier in het weiland geen kerstbomen staan natuurlijk, en omdat mijn ouders er niet waren, maar afijn, geen zin. Met oud en nieuw heb ik heerlijk geslapen, op 22 december heb ik mijn huis versierd omdat het ‘moest’ en op 1 januari alles weer weggehaald. Ben blij dat het over is, terwijl ik het normaal altijd wel leuk vind.

 12. Gisteren werd ik ‘zuur’ genoemd omdat ik zielsblij was dat die klote kerst en oud&nieuw voorbij zijn. Ik kan er helaas niets meer van maken, dan maar zuur. Heb zelfs mijn optrekje niet versiert, scheelt ook weer opruimen. Kreeg nog wel 4 kerstdagen van mensen die niet snappen dat ik daar al jaren niet meer aan meedoe; ik wens iedereen iedere dag gewoon het beste en jou dus ook! Smak, SMAK, S M A K ! Hebbieze? 😉

 13. Grappig om te lezen dat zovelen moeite hebben met de decemberdagen en zich daar op de een of andere manier tegen afzetten.
  Ik heb het hele jaar door een kerstboom staan en eet iedere dag 3 oliebollen. Behalve in de maand december, dan gaat de kerstboom weg en eet ik zuurkool. 😉

 14. Ik heb er ook niks mee. Blij dat het voorbij is. Ik was lekker thuis met kerst en met o&n lag ik zalig in bed. Kerstkaarten versturen doe ik ook niet en dat vreselijke de beste wensen gekus…. Hate it. Hou es op. Ik neem al jaren vrij tot 8 januari. Dan weet ik zeker dat ik er geen last van heb. En iedereen weet ook dat ik het haat en komt dus niet in mijn buurt. En als ze het wel proberen steek ik mijn hand uit en hou ik een meter afstand. Dan komt de hint ook wel aan.Behalve van mijn baas. Die zegt elk jaar weer: ik weet dat je er niet van houdt maar ik ga je toch zoenen. Why?! Je weet dat ik er niet van hou. Waarom doe je het dan toch?

 15. Gewoon vergeten dat het december is. dat doe ik al jaren en bevalt prima. De kring om mij heen weet inmiddels dat ik hen (trouwens ook de mensen buiten de kring) alle goeds gun dus dat hoeft niet op een bepaalde dag gezegd worden. Ben altijd dol op lekker eten, chocoladerepen van Tony Chocolonely en krentenbrood dus dat is meestal wel in huis. Vanmorgen wenste het meisje achter de kassa (het was haar tweede werkweek, we hadden elkaar nog nooit ontmoet) mij een gelukkig 2018. Ik heb haar een dodelijke blik toegeworpen…..dit zal ze vast geen tweede keer doen!

 16. Het echt leuke van al die dagen is appel- en bananenflappen bakken op oudejaarsdag, vers zijn ze heerlijk maar gisteren de rest ook. Nog wat in de vriezer gestopt voor later gebruik.
  Vond het kantoorgedoe van wensen ook een ramp, en dan die toespraak dat het allemaal nog sneller, beter mooier etc moest terwijl ik alleen maar minder kon door ouder worden. Ben heel blij dat ik erg af ben

 17. wees gerust het is echt voorbij, nu komt het voorjaar, gevolgd door de zomer enz.
  Maar pas op, soms zie je wel iets over het hoofd zoals een labeltje. Hans

 18. Het voordeel dat ik nieuwjaarsdag had van een flinke verkoudheid, was dat ik iedereen op afstand kon houden met de melding dat het voor hun eigen bestwil was. Al dat verplichte gezoen, brrr. Het verbaasde me alleen wel dat je kaplaarzen moest lenen, ik had verwacht dat je zelf een leuk paar zou hebben 🙂

 19. Dat had er een van mij kunnen zijn ,dat blogje. Ik denk altijd (ten onrechte?!) dat jij van kerst houdt. Met je boom al voor de Sinterklaas 🙂 Maar ben het hier wel helemaal met je eens. Dit jaar heb ik de blogs en facebook alleen heel vluchtig gescand. Als er te veel december narigheid in voorkwam heb ik ze laten zitten.

 20. Ja het is too much. Blij dat de saaie januari inmiddels is aangebroken.
  Dat voortdurende nieuwjaarwensen neem ik dan maar even voor lief. En ik hoop dat kranten en tijdschriften snel ophouden met alle terug- en vooruitblikken, want díe kan ik onderhand niet meer zien 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s