Social media en ik.

Ik heb er een haat-liefde verhouding mee.

Aan de ene kant vind ik het hartstikke leuk om op een makkelijke manier in contact te blijven met mensen. Of zelfs komen. Een mooi voorbeeld is dat ik jaren geleden mijn oude paardrijjuf annex oppas tegenkwam op Facebook. In mijn verbeelding was ze altijd een onbereikbaar iemand. Mooi en slim en vooral stukken ouder dan ik. Bleken we gewoon maar een paar jaar te schelen! We hebben elkaar een keer live ontmoet en voor aankomend jaar staat een nieuwe date gepland. En we spelen elke dag Wordfeud en kletsen regelmatig wat via dat kanaal.

Toen ik in het ziekenhuis lag was Facebook ook een heel handig medium om iedereen een beetje op de hoogte te houden van mijn reilen en zeilen. Ik had geen puf om iedereen apart via WhatsApp te berichten.

Mijn facebookpagina van Kliefje is ook top. Werkt goed, dat doorposten.

Maar er zijn ook veel ergernissen. Het slurpt tijd. Ongemerkt. Ik zie veel dat mij geen bal interesseert. Al die voorgestelde pagina’s van Facebook? AARRGGH! Ik ben niet verstandelijk beperkt en kan heus zelf wel zaken opzoeken hoor meneer Zuckerberg. Idem dito wat de tips betreft. “Er is regen voorspeld in de Randstad vandaag. Pas je niet op dat je nat regent?”

Ik krijg amper meer te zien wat mensen echt zelf posten, door een onbegrijpbaar algoritme op FB zie ik eigenlijk alleen maar wat mijn vrienden elders hebben geliked of becommentarieerd. Sorry hoor darlings, ik vind jullie stuk voor stuk hartstikke lief, maar het kan mij geen moer schelen dat jullie dat hele schattige hondje van een bekende BN-er leuk gevonden hebben. Of dat je de buurvrouw hebt getagd in een bericht over eenhoornsloffen. Maar als iemand zelf een leuke foto heeft gepost, dan zie ik die soms pas dagen later voorbij komen. Schiet mij maar lek.

Wat ik wél zie, zijn gedeelde posten over een vermiste kat in Goidschalksoord en dat iemand zijn armband heeft verloren in Vlagtwedde. En of ik dat ook even wil delen? Eh? Nee.

Ook zo bijzonder: dat je wanneer een vriend jarig is, je álle felicitaties te zien krijgt die alle andere vrienden van jouw vriend ook gepost hebben. Ik gun iedereen natuurlijk zijn of haar momentje. Maar ik hoef echt niet op de hoogte gehouden te worden van elke digitale felicitatie. In het echt laat je ook niet iedereen je verjaardagskaarten zien toch?

Facebook is ook langzaam maar zeker aan het veranderen in één groot reclameblok. Aan alle kanten word je overspoeld met paginatips en links naar externe websites. Ik klik me soms dagen suf. Ga weg; ik wil dat vage Chinese bedrijf dat de allerleukste Kersttruien verkoopt niet meer voorbij zien komen. Klopt, ik wil niets meer zien over gel die mijn tanden nóg witter maakt. Ik heb het opgegeven, ben moegestreden. Het is water naar de zee dragen…

En áls ik dan eens een filmpje kijk (ik vind Simon’s Cat bijvoorbeeld erg leuk), wil ik niet halverwege onderbroken worden door reclame. Flikker op.

En om alle bovenstaande redenen heb ik besloten -op proef om te kijken of me dat beter bevalt- uit te wijken naar Instagram.

En ik heb mijn profiel opengegooid.

Dus als u het leuk vindt me daar ook te volgen? U bent van harte welkom.

50 thoughts on “Social media en ik.

 1. Toevallig was ik over die felicitaties net hetzelfde aan het denken…een waslijst aan mensen die je zelf niet kent en idd, daar hebben jij en ik geen boodschap aan. Wij overwegen om er allebei mee te stoppen ware het niet voor de kinderen, maar eigenlijk zijn er genoeg andere kanalen! Ik ga je NU volgen op IG 🙂 :).

 2. Precies mijn ervaring. Ik beslis zelf wel of ik me laat natregenen. En ik ben niet geïnteresseerd in ‘deel en win’ van babysloffen. En als ik mijn instellingen aanpas zie ik de armband in Vlagtwedde.
  Maar als jouw vliezen briesen dan zie ik dat niet. En dat vind ik stom 😔

 3. Instagram ken ik niet. En klopt wat fb betreft bij begin gooide ik alle reclame pagina’s er af.
  Helpt niet echt.
  Er is wel een mogelijkheid om dat te stoppen. Geprobeerd en helpt echt niet.
  Ga nog niet met je mee.
  Zal het wel missen.
  Wens je beterschap. En misschien tot ziens.

 4. Instagram ken ik niet. En klopt wat fb betreft bij begin gooide ik alle reclame pagina’s er af.
  Helpt niet echt.
  Er is wel een mogelijkheid om dat te stoppen. Geprobeerd en helpt echt niet.
  Ga nog niet met je mee.
  Zal het wel missen.
  Wens je beterschap. En misschien tot ziens.

 5. Hoe herkenbaar Kliefje. Ik heb er laatst een blog over geschreven waarin ook een paar waarschuwingen staan voor IG. Verder heb ik veel mensen op FB ontvriend of ontvolgt maar soms zoek ik dan even door iemands TL als ik me afvraag hoe het ermee is. Verder kijk ik voor drie uur niet meer op Social Media behalve als ik ergens zit te wachten zoals nu. Hoe later je begint hoe minder productiviteit je verliest. Dat ene blog staat hier https://djaktief.wordpress.com/2017/10/09/kijken-en-gezien-worden/

  En ik volg je daar tenzij je alleen catspam post.

  Groetjes,

  Dorothé

 6. Heel herkenbaar. Heb al eens iedereen die mishandelde dieren en kinderen er dagelijks opzetten allemaal verwijdert. Wat ik wel wil zien zie ik vooral meestal niet dus, zo stom. Instagramdoet tegenwoordig helaas hetzelfde. Foto’s van vrienden die pas dagen later ineens te zien krijg. Zo jammer die algoritmes 😦

 7. Ha, ik ga je volgen op Instagram. Ben redelijk nieuw in social media land. Heb geen FB, maar wel een geweldig leuke baan gevonden via LinkedIn. Nu ben ik onlangs verwelkomd binnen het social media team op mijn werk. Op oudjaarsdag een Instagram account aangemaakt en dus druk aan het ontdekken hoe dat nu eigenlijk allemaal werkt.

 8. ik denk er net hetzelfde over, het is een grote goednieuwsshow in mijn tijdlijn, en echt daar heb ik geen behoefte aan, zeker niet als ik weet dat de waarheid anders is … soit, ik probeer social media al een tijdje te beperken … het kan me gestolen worden … wel heb ik je gevolgd op instagram, foto’s posten doe ik van tijd tot tijd nog eens … en mooie foto’s zie ik ook wel graag 🙂

 9. Helemaal mee eens. Daarom plaats ik bijna niets meer op Facebook en reageer ik al bijna niet op berichten die openbaar staan omdat het m’n tl niets aangaat wat ik leuk vind.
  En m’n voornemen is om met IG ook te minderen. Ik wil van die druk af.

 10. Ik doe weinig meer op FB. Maar je kunt die meldingen die je ontvangt helemaal zelf inrichten. Je kunt je vrienden ontvolgen. Dan blijf je nog wel bevriend, maar je moet dan bewust nog klikken op die vriend om te zien wat hij/zij liked of post. Ik hoor het wel vaker dat mensen zich ergeren in wat ze te zien krijgen, maar dat kan je helemaal instellen naar je eigen wensen. Je moet er wel even goed voor gaan zitten.

  1. Dat is dus niet helemaal waar. Was het maar zo simpel.
   En iedereen ontvolgen? En dan om de dag even op al je vrienden klikken of ze nog wat te melden hebben? Wordt een dagtaak 😁

 11. Dit is dus precies de reden waarom ik minder met FB doe. Ik plaats alleen nog mijn logjes en foto’s van de wedstrijden. Jammer, het was zo leuk. Maar blijkbaar heeft alles zijn tijd. Zoonlief zit tegenwoordig alleen nog maar op snapchat. Maar daar snap ik niet zo heel veel van haha.

 12. Ik heb FB behoorlijk clean gelaten. Ik volg niemand actief maar kijk bijna dagelijks via vrienden/nieuwe berichten wie wat gepost heeft en selecteer dan van wie ik wat wil lezen. Ik post zelf alleen leuke vogel/natuurfoto’s die ik zelf maak. Dat zegt wat over mijn bezigheden en waar ik uithang op de wereld :-). Ik deel vrijwel nooit berichten en items van anderen en ik post NOOIT een foto van ETEN. Eerst moest ik lachen om de zoveelste appeltaart die gebakken is maar inmiddels word ik er treurig van..:-)

 13. Herkenbaar voor vele wat je schrijft, ik heb altijd een haat liefde verhouding met FB gehad, zit er echt op voor de kinderen.
  Meeste plezier beleeft ik nog steeds aan mijn weblog.
  Heb gekeken op je Instagram en wat zitten lezen, maar Instagram is ook onderdeel FB.
  Ben je niet bang dat Instagram op FB gaat lijken? Hans

 14. Ik heb Facebook er ook 1,5 jaar geleden afgegooid van mijn telefoon en mijn account stop gezet.
  Ik heb er nog geen seconde spijt van en heb ook niet het idee dat ik heel erg veel mis.
  Wel Instagram, maar daar komt ook steeds meer tussen door wat ik eigenlijk niet wil zien,.

 15. Ik hoor van veel mensen dat zij Facebook-moe zijn en naar Instagram gaan. Ik ben daar ook met foto’s van mijn schilderijen, maar blijf ook op Facebook om blogpost te plaatsen. Ik ga je ginder volgen, natuurlijk!!

 16. Ik heb geen Facebook, nooit gehad ook, en ben daar steeds blijer mee. Om alle bovengenoemde redenen plus het feit dat FB inmiddels zo ongeveer bij álles een vinger in de pap heeft en in no time veel te veel van je weet.

  Ik heb ook zo’n familielid, die aaaaaalles liket, aan álle winacties en álle zelftestjes (help…! dat is écht heel erg) meedoet, elke kettingbrief over zielige hondjes/katjes/paardjes/andere levende have, zieke kindjes, vuurwerkgevaar en noem maar op deelt op haar FB (onder het mom ‘als je een hart hebt dan post je dit!’ – AAAAARGHHH?! Ik heb heus een hart maar zou dit toch echt vertikken) en elke scheet van haarzelf en haar puberkind erop zet, onder hun eigen namen. Tot dingen waarvan je liever niet hebt dat je potentiële baas er bij je sollicitatie achter komt, bijvoorbeeld. Internet vergeet NIETS. Ik vind dat niet verstandig…
  (Ik weet dit overigens via mijn 16yo, die wel FB heeft maar er nooit wat post. Waarom hij er eigenlijk mee begonnen is, geen idee 🤣.)

  Twitter heb ik dan weer wel, en Instagram sinds kort ook (je hebt er weer een volger bij!). Ik heb overigens maar een bescheiden aantal mensen dat ik volg, en volgers al helemaal niet veel. En dat zijn gelukkig allemaal leuke mensen die ik inmiddels ook aardig ‘ken’ (al is het in de meeste gevallen alleen virtueel).

  Kun je al die dingen die je noemt en die je níet wilt zien overigens niet via de instellingen van FB regelen? Ik heb er verder nul verstand van natuurlijk….
  Ik zie in elk geval niet de lol van al die bergen reclame en al die ongewenste berichten die niet eens over mensen zelf gaan. Mensen genoeg die me proberen over te halen ook een FB-pagina te maken, maar ik begin er niet aan. ‘Maar dan mis je van alles!’ Oh, wat dan? Als je het belangrijk vindt dat ik iets weet kun je het ook appen, er een mail over tikken of me bellen, en verder mis ik niks…

 17. Owww ja gek word ik soms van die social media. Toch vind ik FB nog wel fijner dan Instagram, daar word ik echt helemáál gek. Al die mensen die volgen en dan ontvolgen, de duizenden dingen die je moet doen om te groeien. Pff je kunt er echt een fulltime baan van maken (wat sommigen ook doen volgens mij). Bij FB heb ik dat minder, al vind ik die veranderende algoritmes steeds ook wel echt strontvervelend.

 18. Ik heb de link “mijn profiel” aangeklikt en zie een foto van Misty staan en een bericht over stoeptegels. En denk dan: is dit alles?

 19. Ahhhhhh….. ik ben die paardrijjuf!
  Heerlijk dat ik in jou verbeelding mooi en slim was! Jammer dat ik oud was, maar ja….de tand des levens 😉
  In elk geval blijf ik je volgen en gaan wij een afspraak maken.

  Dikke kussss

 20. Ik heb al jaren geen fb en Twitter meer, IG vind ik leuk omdat dat plaatjes kijken is en weinig tekst, maar nu met dat algoritme en die reclames denk ik dat ik dat niet meer jaren ga volhouden. Mijn grootste bezwaar tegen deze sociale media is dat ik ‘betaal’ met mijn data en klikgedrag en dat dit wordt doorverkocht. Nu IG ook van Mark Zuckerberg is vind ik het ook daar niet meer geweldig. Wat fb betreft valt het missen van dingen reuze mee, wat niet weet wat niet deert bevalt me prima.

  1. Psies, viel mij meteen ook al op. IS is ook al veranderd. De volgorde ook! Ik zie dingen van begin december voorbijkomen, en posts van bepaalde mensen op een rij en anderen zijn nergens te bekennen. Ik weet nu al niet of dit een lang leven beschoren is…

 21. Ik begrijp je helemaal. Ik word de laatste tijd ook helemaal gek van fb. Vanavond eens even de advertentie instellingen uitgeschakeld, ik heb honderden keren moeten klikken om alles uit te zetten pfffff. En een heleboel vrienden ontvolgd. Hoop dat het wat verbetering gaat geven.

 22. helemaal mee eens….daarom stopte ik er ook mee … en kwam ik een tijd later n een anoniiiemere versiee terug omdat ik de info van een bepaalde bron niet wilde missen… maar de ergenis is er nog steeds hoor.

  toitoitoi en natuurlijk met schoon-in-spe

 23. Ik heb volgens mij nog nooit een blik op Facebook (kunnen?) werpen. Zal best af en toe aardig zijn en soms adviseert men mij ook om een Facebook pagina te lezen. Maar mijn hoofd kan de informatie niet meer verwerken. Niet zielig hoor, gewoon een beetje doseren…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s